Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lavrov: Trváme na návrate k základným princípom jadrovej zmluvy s Iránom

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

ŠTRBSKÉ PLESO - Moskva zatiaľ nevidí východisko z krízy okolo zmluvy o iránskom jadrovom programe. Na okraji neformálneho ministerského stretnutia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Vysokých Tatrách to v utorok povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Zdôraznil, že všetci účastníci sa musia vrátiť k plneniu svojich záväzkov.

"Z tejto situácie stále nevidíme východisko, okrem toho, že trváme na návrate k základným princípom jadrovej zmluvy, na vrátení všetkých jej signatárov k plneniu svojich povinností. Prosto, nevidím žiadny iný spôsob," povedal Lavrov ruským novinárom podľa agentúry Ria Novosti. "Netreba ničiť to, čo bolo dosiahnuté s veľkými ťažkosťami, čo výrazne prispelo k posilneniu nešírenia jadrových zbraní, snažme sa to zachovať," dodal šéf ruského ministerstva zahraničných vecí.

Pripomenul, že v čase, keď sa rokovalo o dohode s Iránom, Rusko trvalo na tom, aby v nej bola klauzula o potrebe dialógu o regionálnych otázkach. V súvislosti so štatútom ruského jazyka a vzdelávaním v ruštine na Ukrajine Lavrov povedal, že na túto situáciu upozornil vedenie OBSE. 

Varoval aj pred neonacistickými tendenciami na Ukrajine a v Pobaltí, o čom v utorok v rámci neformálnej schôdzky v Tatrách podrobne diskutovali. Zároveň vyjadril ľútosť, že Parlamentné zhromaždenie Rady Európy neprijalo ruský návrh týkajúci sa boja proti prejavom neonacizmu.

Lavrov sa vyjadril aj k prinavráteniu práv ruskej delegácii v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. "Práva našej parlamentnej delegácie boli úplne obnovené bez akýchkoľvek výnimiek, a to je realita. Budeme z nej vychádzať," povedal Lavrov. V odpovedi na otázku novinárov, či bola táto situácia prediskutovaná na stretnutí so slovenskými kolegami, Lavrov povedal, že "o tomto sa tu vôbec nehovorilo".

Lavrov sa vyjadril aj k zámerom ukrajinského prezidenta

Lavrov sa na Slovensku vyjadril taktiež k návrhu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského usporiadať stretnutie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, USA, Británie, Nemecka a Francúzska v Minsku a rokovať tam o spôsoboch urovnania situácie na Ukrajine.  Nové návrhy na riešenie konfliktu na Ukrajine majú podľa Lavrova právo na existenciu, ale musia byť v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, ktorá potvrdila minské dohody, a musia zohľadniť potrebu priameho dialógu medzi Kyjevom a Donbasom.

"V záujme urovnania situácie na východe Ukrajiny sú vytvorené formáty - kontaktná skupina s účasťou Kyjeva, Donecka a Luganska, s podporou Ruska a OBSE, a normandský formát, ktorý je vo všeobecnosti kolektívnym autorom minských dohôd, vrátane dohody o vytvorení kontaktnej skupiny pre priamy dialóg medzi stranami konfliktu," vysvetlil Lavrov vo Vysokých Tatrách.

Upozornil, že pokiaľ ide o seriózne návrhy, "tie sa robia diplomatickými kanálmi, a nie verejne cez Facebook". Napriek tomu je Rusko podľa jeho slov pripravené posúdiť konkrétne návrhy, ktoré pomôžu implementovať rezolúciu Bezpečnostnej rady a minské dohody. Na rokovaniach vo Vysokých Tatrách podľa jeho slov ani o tejto "téme nikto nehovoril".

Neformálne ministerské stretnutie v polčase predsedníctva SR v OBSE bolo jedným z najdôležitejších podujatí predsedníckeho roka Slovenska v tejto organizácii. Ministerské stretnutie vo Vysokých Tatrách hostil šéf slovenskej diplomacie a úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák a malo podtitul Od minulých aktivít k budúcej prevencii: miesto OBSE pri garantovaní stability v Európe a za jej hranicami.

Vo Vysokých Tatrách sa zišlo vyše 300 delegátov vrátane viac ako 20 šéfov diplomacií a 11 štátnych tajomníkov ministerstiev zahraničných vecí. Zúčastnení zástupcovia diplomacií tu mali okrem plenárnych rokovaní priestor absolvovať neformálne bilaterálne stretnutia.

Viac o téme: RuskoVysoké TatryUkrajinaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu