Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajina podporuje Steinmeierov plán: Kremeľ to pokladá za pozitívum, Lavrov je opatrný

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Kremeľ považuje za pozitívne, že Ukrajina podporila tzv. Steinmeierov plán, ktorý sa týka urovnania situácie v Donbase. Moskva súčasne dúfa v ďalší pokrok pri implementácii dohôd uzavretých v Minsku a očakáva, že čoskoro bude známy dátum summitu tzv. normandskej štvorky. Vyhlásil to v stredu v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Peskov zároveň pripomenul, že Steinmeierov plán prijali pred rokmi všetci účastníci stretnutí vo formáte normandskej štvorky vrátane Ukrajiny. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo vystúpení v rámci kongresu Valdajského medzinárodného diskusného klubu poznamenal, že je znepokojený negatívnou reakciou časti ukrajinských politických strán na prihlásenie sa ich krajiny k Steinmeierovmu plánu.

Lavrov pripomenul, že takto reagovali strany exprezidenta Petra Porošenka, expremiérky Julije Tymošenkovej, ako aj "ďalšie radikálne sily", ktoré v súvislosti s prijatím Steinmeierovho plánu Ukrajinou hovoria o zrade. Lavrov dodal, že v Moskve si všimli, že "členovia kontaktnej skupiny podpísali Steinmeierov plán na rôznych listoch" papiera, akoby bol podpis na spoločnom hárku "pod (ich) úroveň", i keď "na minských dohodách sa všetci podpísali na jeden list pod seba".

Poznamenal, že kým sa nedozvedel o reakciách z Kyjeva, považoval túto záležitosť skôr za protokolárny a "kozmetický" problém. Vyjadril súčasne nádej, že napriek súčasnej ostrej kritike v súvislosti so Steinmeierovým plánom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zostane verný svojmu záväzku plniť minské mierové dohody a nedovolí ich revíziu.

Oponenti Zelenského v ukrajinskom parlamente žiadali, aby prezident a vláda vysvetlili rozhodnutie prijať Steinmeierov plán. Zelenskyj v stredu absolvoval rokovania s lídrami parlamentných frakcií. Podľa ukrajinských médiá však potom odmietol vystúpiť v pléne. Takéto vystúpenie údajne označil za zbytočné, pričom sa odvolal na to, že verejnosti všetko vysvetlil vo svojom televíznom vystúpení v utorok večer.

Ako informovala agentúra UNIAN, Zelenskyj v utorok informoval, že Ukrajina odpovedala na list zástupcu OBSE Martina Sajdika v tom zmysle, že súhlasí s tzv. Steinmeierovým plánom. Tento plán by sa podľa Zelenského mal implementovať do nového zákona o osobitnom štatúte miestnej samosprávy v určitých regiónoch Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti.

UNIAN pripomenul, že existujúci ukrajinský zákon o osobitnom štatúte Donbasu platí do 31. decembra 2019. Podľa Zelenského bude prijatý nový zákon, ktorý bude parlament pripravovať v úzkej spolupráci s občanmi a ktorý bude sprevádzať celospoločenská diskusia. Prezident pritom ubezpečil, že "nebude prekročená žiadna červená čiara".

"Práve preto sa nikdy nebude konať kapitulácia. Žiadna," zdôraznil Zelenskyj. Uviedol, že miestne voľby sa nebudú konať, ak sa v Donbase budú nachádzať ozbrojené jednotky. Poznamenal tiež, že otázka stiahnutia ruských vojakov z okupovaného Donbasu by sa mala prediskutovať na rokovaniach v tzv. normandskom formáte.

Viac o téme: KremeľDmitrij PeskovSteinmeierov plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu