Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší šok pre Vatikán: Odobral imunitu nunciovi, je obvinený z pohlavného obťažovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vatikán odobral diplomatickú imunitu apoštolskému nunciovi vo Francúzsku, arcibiskupovi Luigimu Venturovi, ktorý čelí obvineniam zo sexuálneho obťažovania. Informovalo o tom v pondelok francúzske ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra DPA.

Ministerstvo uviedlo, že od Vatikánu dostalo potvrdenie o odobratí Venturovej imunity po tom, ako túto žiadosť predložil parížsky prokurátor. Parížska prokuratúra začala 24. januára proti 74-ročnému Venturovi viesť vyšetrovanie pre podozrenie zo sexuálnych útokov, na ktoré upozornila radnica hlavného mesta.

Venturu následne obvinili z pohlavného obťažovania mladého zamestnanca parížskej radnice, ktorého sa údajne dopustil 17. januára počas novoročného príhovoru starostky Anne Hidalgovej pre diplomatov, náboženských lídrov a zástupcov občianskej spoločnosti. Vatikánsky vyslanec vo Francúzsku je obvinený aj z obťažovania ďalšieho muža.

Podobné obvinenia voči nemu neskôr vzniesli viacerí muži.  Dôverou v katolícku cirkev na celom svete už niekoľko rokov otriasajú škandály súvisiace s pohlavným zneužívaním, ktoré sa týkajú aj jej vysokých predstaviteľov. Vatikán opakovane prisľúbil, že proti tomuto problému bojuje zavádzaním rôznych reforiem.

Viac o téme: ArcibiskupSexuálne obťažovanieVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu