Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko ma nového námestníka obrany Šojgua: Je ním bývalý ingušský líder

Najvyšší predstaviteľ Ingušskej republiky na juhu Ruska Janus Bek-Jevkurov
Najvyšší predstaviteľ Ingušskej republiky na juhu Ruska Janus Bek-Jevkurov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File))

MOSKVA - Bývalý líder regiónu Ingušsko Junus-bek Jevkurov sa stal námestníkom ruského ministra obrany Sergeja Šojgua. Na základe poverovacieho dekrétu, ktorý v pondelok podpísal prezident Vladimir Putin, sa Jevkurov zároveň povyšuje z generálmajora do hodnosti generálporučíka. Informovala o tom stanica Slobodná Európa.

Jevkurov odstúpil v júni po takmer 11 rokoch na čele Ingušska. Urobil tak v čase napätia v tejto nestabilnej severokaukazskej oblasti, ktoré vyvolala kontroverzná hraničná dohoda so susedným ruským regiónom Čečensko. Jevkurov a čečenský líder Ramzan Kadyrov vlani v septembri podpísali daný dokument po tajných rokovaniach.Podľa aktivistov v Ingušsku je dohoda neplatná, pretože predstavuje ilegálny prevod územia Čečensku.

V dôsledku tejto dohody Jevkurovova popularita v Ingušsku dramaticky poklesla. V Ingušsku sa proti dohode konalo niekoľko masových protestov, boli však násilne rozohnané políciou a desiatky ľudí úrady zatkli a neskôr pokutovali alebo uväznili. Niektorí demonštranti čelia trestným obvineniam. Ingušskí oponenti dohody tvrdia, že ingušská pôda sa nezákonne odovzdáva Čečensku. Kadyrov je obviňovaný zo zasahovania do záležitostí susedného Ingušska i Dagestanu.

Viac o téme: NámestníkVladimir PutinSergej ŠojguaIngušsko Junus-bek Jevkurov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu