Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zablokuje reformovanie EÚ jej rozšírenie o balkánske krajiny? Toto si myslí Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

POZNAŇ - Postoj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého Európska únia nemôže prijať ďalších členov, pokým nezefektívni svoje riadiace mechanizmy, nemusí znamenať odloženie vstupu balkánskych krajín. Uviedla to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Merkelová na summite lídrov západného Balkánu a EÚ v poľskej Poznani uviedla, že Macron má pravdu v tom, že je potrebné zlepšiť fungovanie Únie. Podľa agentúry Reuters však dodala, že prístupový proces balkánskych krajín čakajúcich na prijatie, medzi ktoré patria Albánsko, Srbsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko, je dostatočne dlhý na to, aby sa zmienené dva ciele nedostali do kolízie.

"Súhlasím s názorom prezidenta Macrona, že pracovné mechanizmy EÚ musia byť zlepšené," povedala Merkelová. "Nevnímam to ako upustenie od prístupových rozhovorov. Témou piatkových rozhovorov v Poľsku sú okrem iného prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom. Európska komisia odporúča otvorenie rokovaní o členstve s oboma krajinami, ministri zahraničných vecí štátov EÚ však na júnovej schôdzke rozhodnutie o termíne ich začatia odložili. Rozhodnutie o ich budúcnosti sa teraz očakáva v októbri.

Macron tento pondelok povedal, že odmietne akúkoľvek formu rozšírenia EÚ predtým, ako nastane hlboká reforma v oblasti jej fungovania. Vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v máji varovala, že neúspech v súvislosti s čo najskorším začatím rokovaní môže podkopať stabilitu v regióne a odradiť od budúcich reforiem, pripomína agentúra AP.

Poľský prezident Andrzej Duda v úvode piatkového poznanského summitu povedal, že EÚ by mala ponúknuť krajinám západného Balkánu jasnú perspektívu členstva. Takáto perspektíva podľa jeho slov zamedzí destabilizácii balkánskeho regiónu a dokáže životaschopnosť celého európskeho projektu. Politické rozhodnutie o ďalšom rozšírení Únie je obzvlášť dôležité v období nadchádzajúceho brexitu, zdôraznil Duda podľa agentúry DPA.

Viac o téme: Angela MerkelováEurópska úniaReformáciaBalkánske krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu