Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

FOTO Oslavy Dňa nezávislosti: Pre Ameriku nie je nič nemožné, povedal Trump

Donald Trump počas osláv Dňa nezávislosti Zobraziť galériu (9)
Donald Trump počas osláv Dňa nezávislosti (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Aj napriek daždivému počasiu sa v americkej metropole Washington konali oslavy štátneho sviatku USA — Dňa nezávislosti. V rámci podujatia "Salute to America" (Pocta Amerike) vystúpil pri Lincolnovom pamätníku s prejavom aj americký prezident Donald Trump.

 Vo vlastenecky ladenom príhovore sa výnimočne nevenoval politike, ale vzdal hold ozbrojeným silám a spomenul mnohé míľniky dejín USA od prevratných vynálezov po víťazstvá na bojiskách, uviedla agentúra AFP. "Oslavujeme našu históriu, náš národ a hrdinov, ktorí hrdo bránia našu vlajku — odvážnych mužov a ženy z armády Spojených štátov," povedal Trump, ktorého sprevádzala manželka Melania či viceprezident Mike Pence.

Donald Trump počas osláv
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

"Naša krajina je silnejšia ako kedykoľvek predtým. Práve teraz je najsilnejšia," dodal. Pre Američanov nie je podľa Trumpa "nič nemožné". Prezident vyzval mladých Američanov, aby sa pridali k ozbrojeným silám. Práve armáda dominovala programu Pocty Amerike, keďže okrem zvyčajných prehliadok a ohňostrojov sa pri Lincolnovom pamätníku objavila aj bojová technika a nad hlavami divákov preleteli stroje všetkých zložiek vzdušných síl vrátane zriedka predvádzaného neviditeľného bombardéra B2.

Stíhačky počas osláv Dňa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster, Andrew Harnik)

Trump chcel mať pôvodne vo Washingtone veľkolepú vojenskú prehliadku očividne inšpirovanú oslavami štátneho sviatku Francúzska, Dňa Bastily, na ktorých sa zúčastnil v júli 2017, jeho plány však boli nakoniec okresané. Viacerí politici z radov opozičných demokratov obvinili Trumpa z toho, že sa chce predviesť na úkor daňových poplatníkov. Senátor Chuck Schumer označil oslavy na Twitteri za "zúfalé volanie po pozornosti". Hillary Clintonová, Trumpova súperka v prezidentských voľbách v roku 2016, povedala, že americký prezident nepotrebuje týmto spôsobom demonštrovať svoje vlastenectvo. Aj v minulosti sa americkí prezidenti držali na 4. júla v úzadí a niektorí Trumpovi predchodcovia dokonca v ten deň opustili hlavné mesto, píše portál Deutsche Welle.

Ohňostroj počas osláv Dňa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ISTA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Viac o téme: PríhovorUSADonald TrumpDeň nezávislosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu