Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kontroverzná voľba? Európsku komisiu má viesť sedemnásobná matka namočená do finančných škandálov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BONN – Nemecká ministerka Ursula von der Leyen sa má stať nástupníčkou Jeana-Clauda Junckera, ešte to však stále nie je potvrdené. Vo svojej vlasti je táto dáma mimoriadne nepopulárna, čo ale nevylučuje závratnú európsku politickú kariéru.

Jedno je isté: bola nominovaná na nástupníčku Jeana-Clauda Junckera. Stále však nie je isté, či Európsky parlament bude hlasovať za túto Nemku. Politička CDU vo svojej vlasti nie je veľmi obľúbená. Hlavy štátov a predsedovia vlád EÚ sa po mnohých spätných a čiastkových dohodách dohodli. Ursula von der Leyen bude nástupkyňou Jeana-Clauda Junckera a stane sa prvou ženskou predsedníčkou Európskej komisie. Posledné slovo však bude mať Európsky parlament. Očakáva sa, že sa o tom rozhodne v polovici júla.

Európska únia nie je pre 60-ročnú političku CDU neznámym územím. Od roku 2013 je ministerkou obrany Nemecka – ako prvá žena vôbec. Dlhodobo vedie kampaň za užšiu vojenskú spoluprácu v rámci EÚ. Tento fakt pozitívne prijíma Európa a najmä Francúzsko. Ako predsedníčka Komisie by mohla tento projekt ešte viac posunúť vpred. Francúzsky prezident Emmanuel Macron preto bojoval za jej kandidatúru.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Spojenie Ursuly von der Leyen s Bruselom však siaha ešte ďalej. Narodila sa v belgickom hlavnom meste. Navštevovala tam európsku školu a hovorí plynule po anglicky a po francúzsky. Politická scéna v Bruseli ju dobre pozná z nespočetných ministerských stretnutí EÚ a NATO. To je ďalší dôvod, prečo sa jej meno opakovane spomína v súvislosti s pracovnými miestami v EÚ.

Sedemnásobná matka a lekárka začala v politike pomerne neskoro, ale vďaka skúsenostiam jej kariéra nabrala strmý vzostup. Od roku 2005 je členkou spolkovej vlády. Najprv viedla rezort rodiny, potom práce a nakoniec ministerstvo obrany. Ursula von der Leyden doteraz vykonáva túto pozíciu dlhšie ako väčšina jej predchodcov. V Nemecku je však nepopulárna. Je považovaná za ambicióznu a nebráni sa náročným úlohám. Ale v Nemecku je všetko iné, len nie populárna, a to ani vo vlastnej strane CDU, ani mimo nej. Je preto príznačné, že po jej nominácii sa Nemecko ako jediný štát zdržalo hlasovania. Výhodou tejto dámy však je, že má blízkeho spojenca v Angele Merkelovej. Vždy sa na kancelárkinu podporu mohla spoľahnúť.

Generálny sekretár NATO Jens
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Okolo jej osoby to však často zaváňa škandálmi. Bola obvinená z plagiátorstva, keď sa v jej dizertačnej práci z roku 1990 našli opísané pasáže, ale senát Lekárskej vysokej školy v Hannoveri napokon rozhodol o tom, že si môže ponechať titul doktor.

V súčasnosti vyšetrovací výbor Bundestagu preveruje miliónové platby ministerstva obrany externým konzultantom. Ursula von der Leyden je v kauze predvolaná ako svedok. Podobnou kauzou sú prudko rastúce náklady na rekonštrukciu plachetnej výcvikovej lode Gorch Fock. Okrem toho spôsobila svojou kritikou Bundeswehru negatívnu reakciu. Pre škandál okolo dvoch vojakov, ktorí zrejme chystali teroristický útok, oznámila reformu ozbrojených síl. Pred troma rokmi sa v televíznej debate pochytila s naším europoslancom Richardom Sulíkom pre jeho kritiku vrcholných európskych predstaviteľov.

Zmena prostredia na bruselskú atmosféru jej preto prišla práve vhod. Ale jej zvolenie nie je ani zďaleka isté, pretože nie je takzvaným „najlepším kandidátom“. Hlavný kandidátsky model bol zavedený v roku 2014 a predpokladá, že kandidát má byť známy, nie niekto, koho hlavy štátov a vlád vyrokujú v zákulisí.

V polovici júla musí parlament EÚ rozhodnúť, aký dôležitý je preň tento model. Rozhodnutie by sa mohlo týkať aj toho, či v budúcnosti bude možné brať Parlament vážne.

Viac o téme: ŠkandályNemeckoEKMinisterka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu