Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mrazivé okolnosti samovražedného útoku na Filipínach: Atentátnici boli manželmi

Následky útoku na kostol v Jolo Zobraziť galériu (2)
Následky útoku na kostol v Jolo (Zdroj: SITA/AP Photo/Nickee Butlangan)

JAKARTA - Krvavý samovražedný útok, ktorý si v januári v katedrále na juhu Filipín vyžiadal približne 20 obetí na životoch, uskutočnili pravdepodobne manželia z Indonézie, ktorí absolvovali vládny program zameraný na deradikalizáciu. Oznámila to indonézska polícia.

Policajný hovorca Dedi Prasetyo na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že v júni v provincii Východný Kalimantan zatkli islamského militanta, ktorý sa priznal, že na uskutočnenie útoku na Filipínach naverboval muža menom Rullie Rian Zeke a jeho ženu Ulfah Handayani. Zatknutý militant, identifikovaný iba ako Yoga, bol spolu s manželským párom členom zakázanej extrémistickej organizácie Jemaah Anshorut Daulah, ktorá má podľa polície väzby na Daeš.

Yoga bol v kontakte s militantmi Daeš v Afganistane. Zeke so ženou sa predtým neúspešne pokúšali aj s deťmi dostať do Sýrie a následne doma absolvovali deradikalizačný program, po ktorom ich prepustili.

Dve bomby zabili na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/WESMINCOM Armed Forces of the Philippines Via AP)

Útok, pri ktorom zasiahli katedrálu Panny Márie Karmelskej dve explózie, sa odohral v meste Jolo v provincii Sulu. Podľa polície pri ňom zomrelo najmenej 15 civilistov a päť vojakov. Zranenia utrpelo vyše sto ľudí. K útoku sa prihlásil Daeš, ktorý na sociálnych sieťach uviedol, že ho vykonali dvaja samovražední atentátnici.

 

 

Viac o téme: VýbuchAtentátútok Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu