Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z príspevkov na migrantov zmizli milióny: Organizácia bola napojená na mafiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

RÍM - Organizácie napojené na mafiu, ktoré predstierali dobročinnosť, údajne v Taliansku odčerpali "milióny" eur z verejných zdrojov určených na zaopatrenie migrantov. Finančná polícia zatkla v tejto súvislosti 11 osôb podozrivých z podvodu a legalizácie príjmu, informovala v utorok agentúra DPA.

Podľa údajov polície získalo v rokoch 2014-2018 príspevky na starostlivosť o prijatých migrantov celkove päť zariadení napojených údajne na zločineckú organizáciu 'Ndrangheta, ktoré sa nachádzali v severotalianskych provinciách Lodi, Parma a Pavia. Z verejných zdrojov bolo vyplatených 7,5 milióna eur, z čoho mali podozriví 4,5 milióna odkloniť na "osobné účely".

Okrem toho vzniklo podozrenie, že 'Ndrangheta využívala spomínané organizácie, aby prostredníctvom zamestnávania trestancov dostala svojich príslušníkov z väzenia. V Taliansku je totiž možné odpykávať si určité tresty mimo väznice, pokiaľ odsúdený vykonáva verejnoprospešnú činnosť. Spomedzi zatknutých osôb skončila vo väzbe len jedna. Ďalších päť podozrivých je v domácom väzení, zatiaľ čo zvyšní nesmú opúšťať miesto bydliska.

Kalábrijská 'Ndrangheta kontroluje veľkú časť medzinárodného obchodu s drogami. V Taliansku sa obohacuje aj prostredníctvom vydierania, úžery a tzv. prepierania špinavých peňazí. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini z pravicovo-populistickej Ligy Severu, ktorý presadzuje obmedzenie prisťahovalectva, privítal v utorok spomínaný zásah polície na Twitteri: "Menej vylodení (migrantov) a menej peňazí pre prijímacích živnostníkov - Takto ušetríme, ubránime Taliansko a investujeme do rozšírenia poriadkových síl. Hostina sa skončila."

Viac o téme: MafiaOrganizáciaMigrantiPríspevkyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu