Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž obvinený zo streľby v električke mal teroristický motív: V únikovom aute nechal list

Polícia zverejnila identitu páchateľa.
Polícia zverejnila identitu páchateľa. (Zdroj: Twitter)

UTRECHT - Holandská prokuratúra má "silnú indíciu", že muž obvinený z marcového zastrelenia štyroch pasažierov v električke v meste Utrecht mal "teroristický motív". Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

V písomnom vyhlásení po pondelkovom predbežnom pojednávaní na utrechtskom súde prokuratúra uviedla, že 37-ročný Gökmen Tanis zanechal v únikovom aute rukou písaný list s týmto znením: "Robím to pre svoje náboženstvo, zabíjate moslimov a chcete nám zobrať našu vieru, ale nepodarí sa vám to. Boh je veľký."

Podľa prokuratúry ho podozrievajú z teroristického motívu aj pre jeho dve vyhlásenia pred vyšetrovateľmi predtým, ako odmietol odpovedať na ďalšie otázky. Rovnako tomu nasvedčuje fakt, že začal strieľať v električke do ľudí, ktorých nepoznal. Jeho výroky pred vyšetrovateľmi prokuratúra bližšie nespresnila.

Tanisa, utrechtského obyvateľa tureckého pôvodu, zatkli niekoľko hodín po streľbe z 18. marca a zadržiavajú ho pre obvinenia medziiným z viacnásobnej vraždy alebo zabitia s teroristickým úmyslom za usmrtenie troch mužov a jednej ženy. Dvaja ďalší ľudia utrpeli vážne zranenia, pripomína agentúra AP.

Prokuratúra v marci uviedla, že Tanis sa k útoku priznal a uviedol, že konal sám. Podľa prokuratúry ho čoskoro prijmú do odborného centra, kde podstúpi psychologické testy. Holandské médiá informovali, že otec jednej z obetí streľby adresoval Tanisovi hlasné nadávky, keď ho v putách vyvádzali po pondelkovom pojednávaní zo súdnej siene.

Viac o téme: ElektričkaTerorizmusMotívGökmen TanisUtrechte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu