Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jednotné Rusko zažíva krízu dôvery: Chce začať viac podporovať novinárov

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Aly Song/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Líder vládnej strany Jednotné Rusko a premiér Dmitrij Medvedev apeloval na svojich spolustraníkov, aby podporovali investigatívnu žurnalistiku, a navrhol organizovať súťaž o najlepší investigatívny článok.

V článku zverejnenom v pondelok v denníku Izvestija pritom Medvedev zdôraznil, že táto podpora sa týka práce skutočných investigatívnych novinárov, "nie tých, ktorí vyrábajú a šíra falošné správy".

V článku, ktorý vyšiel krátko pred zjazdom vládnej strany, Medvedev vyzval spolupracovníkov, aby "sa naučili komunikovať a spolupracovať" s investigatívnymi novinármi. Žiada tiež členov strany, aby podporovali "externých kontrolórov" - médiá, blogerov, občianskych aktivistov, ktorí šíria informácie na sociálnych médiách.

"S tými, ktorí skutočne odhaľujú akútne problémy, zápasia s nespravodlivosťou a porušovaním zákona, musíte budovať úzke partnerstvá," apeloval Medvedev. Vo svojom článku priznáva, že Jednotné Rusko zažíva zo strany občanov krízu dôvery. Poukázal na to, že "nadutosti a chrapúnstva" môžu stranu zbaviť práve vnútorné a vonkajšie kontrolné mechanizmy vrátane článkov v médiách.

V uplynulých týždňoch v Rusku rezonoval prípad zadržania investigatívneho novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza. Zadržaný bol na základe podozrenia z prechovávania drog. Tie sa našli nielen uňho pri zadržaní, ale aj v jeho byte. Novinár tvrdí, že drogy mu policajti podhodili. Je tiež presvedčený, že ide o pomstu za jeho investigatívne články, ktoré sa týkali biznisu v pohrebných službách.

Na Golunovovu podporu sa spustila mohutná kampaň, ktorej dôsledkom bolo, že trestného stíhanie voči nemu bolo ukončené. Príslušné úrady teraz naopak vyšetrujú konanie policajtov zasahujúcich pri Golunovovom zadržaní.

Viac o téme: NovinárRuskoDimitrij MedvedevLíder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu