Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Irán nikdy nepodľahne nátlaku, tvrdí Zaríf: Ak chcú USA rokovať, mali by nás rešpektovať

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

TEHERÁN - Irán nikdy nepodľahne nátlaku zo strany Spojených štátov. Ak Washington chce s Teheránom rokovať, mal by ho rešpektovať. V pondelok to podľa agentúry Reuters vyhlásil iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

"Irán sa nikdy nepodvolí nátlaku Spojených štátov... Amerika by sa mala snažiť Irán rešpektovať... Ak chcú rokovať s Iránom, mali by prejaviť úctu," povedal Zaríf v prejave vo vysielaní štátnej televízie.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom sa vystupňovalo po tom, čo prezident Spojených štátov Donald Trump jednostranne odstúpil od historickej jadrovej dohody veľmocí s Iránom z roku 2015 a znova zaviedol voči islamskej republike sankcie.

Nepriateľstvo medzi oboma krajinami zosilnelo v uplynulých týždňoch, keď Irán zostrelil americký dron nad citlivými vodami Perzského zálivu a ešte predtým došlo k sérii útokov na tankery. Tieto útoky Washington pripisuje Teheránu, ktorý to však odmieta.

Trump vyzval na rokovanie s iránskymi vládnymi predstaviteľmi bez predbežných podmienok. Teherán to vylúčil s tým, že Trump by sa mal vrátiť k dohode, ak chce s Iránom diskutovať. Washington minulý týždeň oznámil nové kolo sankcií voči iránskemu najvyššiemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu i ďalším vysokopostaveným predstaviteľom vrátane Zarífa. Teherán najnovšie sankcie označil za "idiotské" a varoval USA pred narušením jeho vzdušného priestoru. Podľa Washingtonu sa ale dron v čase zostrelenia nachádzal nad medzinárodnými vodami.

Viac o téme: Rokovanie USADonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu