Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Severokórejské médiá označili stretnutie Kima a Trumpa za historické: Obnovia dialógy

Donald Trump sa stretol s Kim Čong-unom
Donald Trump sa stretol s Kim Čong-unom (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

SOUL - Severokórejské médiá označili nedeľné stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s vodcom Severnej Kórey Kim Čong-unom, ktoré prebehlo v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami, za "historické" a "úžasné", informovala o tom agentúra AFP.

Obaja súhlasili, že "obnovia a presadia produktívne dialógy, ktoré povedú k prelomu v procese denuklearizácie Kórejského polostrova a v bilaterálnych vzťahoch". Trump s Kimom sa tiež dohodli na tom, že "v budúcnosti budú v úzkom kontakte," uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. 

"Po 66 rokoch od dohody o prímerí z roku 1953 sa stala taká úžasná udalosť, že najvyšší predstavitelia KĽDR a USA absolvovali historický moment podania rúk v Pchanmundžome, na mieste, ktoré sa stalo symbolom rozdelenia," citovala z vyhlásenia KCNA juhokórejská agentúra Jonhap.  

Americký prezident Trump si v nedeľu v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici podal ruku so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý - hoci len nakrátko - vstúpil na územie Severnej Kórey.         

Obaja lídri absolvovali aj 50-minútové rozhovory za zatvorenými dverami v tzv. "Dome slobody" v dedine Pchanmundžom na juhokórejskej strane. Po skončení rozhovorov šéf Bieleho domu odprevadil Kima späť k betónovej línii vyznačujúcej hranicu medzi oboma Kóreami. Trump následne novinárom povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea určili tímy, ktorých úlohou bude obnoviť v priebehu niekoľkých týždňov jadrové rokovania medzi oboma krajinami.

Viac o téme: StretnutieDonald TrumpKim Čong-unSeverokórejské médiá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu