Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Trump sa stretol s Kimom: Podali si ruky na hranici, nečakané pozvanie do Washingtonu

Donald Trump sa stretol s Kim Čong-unom Zobraziť galériu (10)
Donald Trump sa stretol s Kim Čong-unom (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

SOUL - Americký prezident Donald Trump si v nedeľu v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici podal ruku so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, informujú svetové tlačové agentúry. Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie Severnej Kórey.

Dvojica sa stretla v budove známej ako "Dom slobody" v juhokórejskej časti obce Pchanmundžom. "Je to veľký deň pre celý svet," dodal Trump. Kim povedal, že ho pozvanie prezidenta prekvapilo a dúfa, že stretnutie "prinesie lepšiu budúcnosť". "Verím, že týmto chce vyjadriť snahu eliminovať všetky nešťastné veci z minulosti a otvoriť novú budúcnosť," vyhlásil Kim Čong-un.

Donald Trump sa stretol
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Lídri USA a Severnej Kórey si podali ruky "za mier v Pchanmundžome, symbole rozdelenia," povedal Mun Če-in na tlačovej konferencii s odkazom na pohraničnú dedinu v demilitarizovanej zóne.Trump podľa agentúry AFP uviedol, že sa na stretnutie s Kimom veľmi tešil. Dodal, že sa medzi nimi "vyvinul veľmi dobrý vzťah".

Donald Trump a Mun
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Taktiež podotkol, že je ešte dlhá cesta k dosiahnutiu dohody, ktorá by ukončila jadrový program Severnej Kórey výmenou za zrušenie sankcií a trvalý mier na Kórejskom polostrove. Uviedol, že má "veľa času" a s uzavretím dohody sa "vôbec nenáhli".

Pre Trumpa to bola česť

Americký prezident Donald Trump sa severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi vyznal, že je "hrdý" na to, že mohol prekročiť hranicu rozdeľujúcu územie Severnej a Južnej Kórey.

"Som hrdý, že som prekročil túto líniu," uviedol, keď si obaja politici po podaní rúk v demilitarizovanej zóne sadli v nedeľu k rozhovorom. Ich stretnutie bolo zorganizované síce narýchlo, avšak stalo sa historickým, analyzuje agentúra AFP.

Donald Trump sa stretol
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Kim vyhlásil, že jeho "skvelý" vzťah s prezidentom USA Donaldom Trumpom umožní týmto dvom bývalým dlhoročným nepriateľom prekonať prekážky, čo sa týka aj momentálne uviaznutých jadrových rozhovorov.

Nečakané pozvanie

"Som presvedčený, že náš vzťah nám umožní prekonať bariéry, ktoré tu aktuálne sú," povedal Kim v rámci rozhovorov v demilitarizovanej zóne. Dodal, že práve ich dobré vzťahy umožnili doslova "cez noc", aby sa toto historické stretnutie v hraničnom pásme oboch Kóreí uskutočnilo.

Trump novinárom zároveň povedal, že severokórejského vodcu Kim Čong-una chce pozvať do Washingtonu. "Chcel by som ho hneď teraz pozvať do Bieleho domu," uviedol americký prezident. Obaja štátnici sa v nedeľu stretli po tretí raz - prvýkrát to bolo vlani na summite v Singapure a druhý raz v marci tohto roku vo vietnamskom Hanoji, keď sa ich schôdzka skončila bez dosiahnutia dohody.

Vzkriesenie rokovaní o jadrovej dohode

Po skončení 50-minutových rozhovorov v demilitarizovanej zóne odprevadil americký prezident Donald Trump severokórejského vodcu Kim Čong-una späť k betónovej línii, vyznačujúcej hranicu medzi oboma Kóreami.

Na brífingu po rozhovoroch za zatvorenými dverami s Kimom šéf Bieleho domu novinárom povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea určili tímy, ktorých úlohou bude obnoviť v priebehu niekoľkých týždňov jadrové rokovania medzi oboma krajinami.

Trump uviedol, že dúfa, že KĽDR a USA dokážu dospieť ku komplexnej dohode, avšak zdôraznil, že rýchlosť v tomto prípade nie je to najpodstatnejšie. "Nesnažíme sa o rýchlosť. Snažíme sa, aby to urobili správne," zdôraznil.

FOTO Trump sa stretol
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

 

Viac o téme: SummitDonald TrumpKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu