Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Masové protesty v Chartúme: Zahynulo najmenej sedem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CHARTÚM - Najmenej sedem ľudí zahynulo a takmer 200 utrpelo zranenia počas nedeľňajších masových protestov v sudánskej metropole Chartúm, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce demonštrantov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Účastníci protestu v Chartúme a ďalších sudánskych mestách požadovali znovunastolenie civilnej vlády. Išlo o prvú masovú demonštráciu v krajine, odkedy bezpečnostné zložky 3. júna týždňami násilne rozohnali okupačný protest v Chartúme, čo si vyžiadalo desiatky mŕtvych a niekoľko stoviek zranených.

Sudánska polícia v nedeľu rozohnala slzotvorným plynom účastníkov protestného pochodu, ktorí sa pokúšali dostať k prezidentskému palácu, kde má sídlo vládnuca vojenská junta. Pri zásahoch bezpečnostných síl zomrelo minimálne sedem ľudí a zranenia utrpelo 181 osôb, z ktorých 27 bolo postrelených. 

Po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra z 11. apríla prevzala moc v Sudáne dočasná vojenská rada, čomu predchádzali niekoľko mesiacov trvajúce protesty. Demonštranti teraz požadujú, aby bola v krajine čo najskôr obnovená civilná vláda. 

Viac o téme: ProtestyDemonštrantiPolícia Chartúm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu