Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump o vražde Chášukdžího: Je nahnevaný, ale saudskoarabského princa neobviňuje

Zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží.
Zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží. (Zdroj: TASR/AP Photo/Hasan Jamali, File)

OSAKA - Americký prezident Donald Trump v sobotu na summite krajín skupiny G20 v japonskej Osake povedal, že čo sa týka vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, je "nesmierne nahnevaný". Zároveň však z nej neobvinil saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump uviedol, že je "nesmierne nahnevaný a nešťastný". Dodal však, že "nikto neukazuje prstom" na korunného princa bin Salmána. K Chášukdžího vražde došlo vlani 2. októbra na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom meste Istanbul. Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti, ktorí ho zabili, nekonali na príkaz korunného princa. Trump nazval bin Salmána na sobotňajšej schôdzke "priateľom" a pochválil ho za jeho úsilie o modernizáciu kráľovstva vrátane otázky práv žien či boj proti terorizmu.

V Saudskej Arábii súdia za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada prokuratúra trest smrti. Chášukdžího vražda vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými krajinami vrátane Spojených štátov.

Viac o téme: Donald TrumpMuhammad bin SalmánDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu