Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump slovami chvály na Putina nešetril: Je to pre mňa česť byť s ruským prezidentom, vyhlásil

Vladimir Putin a Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin a Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh)

OSAKA - Americký prezident Donald Trump v piatok pred schôdzkou s ruským partnerom Vladimirom Putinom na dvojdňovom summite skupiny G20 v japonskom meste Osaka povedal, že s ním má "veľmi, veľmi dobrý vzťah".

"Je to pre mňa veľká česť byť s prezidentom Putinom," cituje Trumpa agentúra AFP. "Máme veľmi, veľmi dobrý vzťah," dodal prezident USA. Novinárom však odmietol poskytnúť bližšie informácie o obsahu rokovania.

Vladimir Putin a Donald
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh)

Keď sa jeden z novinárov Trumpa spýtal, či Putinovi povie, aby sa Rusko nemiešalo do prezidentských volieb v USA v roku 2020, prezident odpovedal: "Samozrejme, že áno". Potom sa obrátil k Putinovi a povedal: "Prosím, nezasahujte do volieb". Putin reagoval podobne, píše agentúra AP. Trump sa s ruským prezidentom naposledy stretol v júli 2018 v Helsinkách, pripomína AFP.

Putin a Trump sa zhodli na prospešnosti zlepšenia vzájomných vzťahov

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa v piatok zhodli, že zlepšenie vzájomných vzťahov medzi Spojenými štátmi a Ruskom je v ich spoločnom záujme, ako aj v záujme celého sveta. Informoval o tom na Twitteri Biely dom. Na dvojstrannom stretnutí v rámci summitu G20 v japonskej Osake, ktoré podľa agentúry TASS trvalo asi 80 minút, rokovali obaja lídri okrem bilaterálnych vzťahov aj o situácii v Iráne, Sýrii, Venezuele a na Ukrajine.

Vladimir Putin a Donald
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh)

Trump a Putin sa tiež dohodli na pokračovaní diskusií o súčasnom modeli systému kontroly zbrojenia. Americký prezident v tejto súvislosti zdôraznil, že na tejto diskusii by sa mala zúčastniť aj Čína. Pred stretnutím so šéfom Kremľa absolvoval Trump trojstranné stretnutie s japonským premiérom Šinzóom Abem a predsedom indickej vlády Naréndrom Módím. Po tejto schôdzke mal ešte Trump na programe bilaterálne stretnutie s Módím.

Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller v marci ukončil 22 mesiacov trvajúce vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Podľa záverov Muellerovej správy, ktoré zverejnilo americké ministerstvo spravodlivosti, sa volebný tím súčasného prezidenta Trumpa nedopustil spolčenia s Ruskom.

Vladimir Putin a Donald
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh)

V druhej skúmanej záležitosti — podozrení z marenia vyšetrovania prezidentom — však Mueller nedospel k jednoznačnému záveru. Trump výsledky Muellerovho vyšetrovania podľa AFP označil za "úplné očistenie", stále však čelí kritike od svojich protivníkov za pretrvávajúce nepriehľadné vzťahy s Putinom.

Viac o téme: SummitSchôdzkaDonald TrumpVladimir PutinOsaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu