Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americké ministerstvo spravodlivosti odovzdá dôkazy: Budú sa týkať Muellerovej správy

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller.
Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller. (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak, File)

WASHINGTON - Justičný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu v pondelok oznámil, že americké ministerstvo spravodlivosti súhlasilo s odovzdaním časti dôležitých dôkazov zo správy špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, informovala agentúra AP. Ministerstvo zverejní aj dokumenty, ktoré sa použili na posúdenie, či prezident Spojených štátov Donald Trump bránil výkonu spravodlivosti, informovala agentúra AP.

Predseda výboru Jerrold Nadler povedal, že ministerstvo sa v pondelok začne zaoberať predvolaním, ktoré vydal výbor, a poskytne niektoré z Muellerových "najdôležitejších dokumentov". Podľa Nadlera k nim budú mať prístup všetci členovia výboru. Ministerstvo spravodlivosti sa k situácii bezprostredne nevyjadrilo. Ide o prvú dohodu, ktorú sa výboru podarilo s ministerstvom spravodlivosti dosiahnuť od zverejnenia Muellerovej správy, pripomína AP. Snemovňa reprezentantov má v utorok hlasovať o uznesení, ktoré by justičný výbor oprávnilo začať občiansky súdny proces v súvislosti s Muellerovým materiálom.

Mueller vyšetroval údajné prepojenie Ruska a prezidentskej kampane Donalda Trumpa v roku 2016. Vyšetrovanie ukončil 22. marca tohto roka, pričom následne správu z neho predložil ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi. Minister potom 24. marca zverejnil v liste adresovanom Kongresu krátke štvorstranové zhrnutie najdôležitejších záverov z Muellerovho vyšetrovania, podľa ktorých sa volebný tím súčasného prezidenta Trumpa spolčenia s Ruskom nedopustil.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiDonald TrumpRobert Mueller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu