Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nová zbraň proti teroristom: Slepí detektívi

Nevidiaci policajt Sacha van Loo
Nevidiaci policajt Sacha van Loo

ANTVERPY - Belgičan Sacha van Loo (36) nie je celkom typický policajt. Namiesto zbrane nosí bielu palicu a z hučania motorov na zvukovej nahrávke dokáže určiť, či podozrivý šoféruje peugeot, hondu alebo mercedes.

Je stelesnením novej metódy, ktorú v Európe bojujú proti terorizmu a organizovanému zločinu. Nevidiacemu Sherlockovi Holmesovi totiž jeho postihnutie pomáha rozlúštiť stopy, s ktorými si jeho vidiaci kolegovia nevedia poradiť.

"To, že nevidím, ma donútilo rozvinúť iné zmysly. Ako detektívovi mi pomáha hlavne sluch," tvrdí van Loo. Detektív nevidí od narodenia a je jedným zo šestice detektívov v prvej policajnej jednotke, ktorá sa zameriava výhradne na prepisy a analýzu zvukových záznamov. Okrem toho je aj kvalifikovaný lingvista, ktorý sa nedávno len tak pre radosť naučil po srbsky.

Sťažuje sa však na to, že nemá právo zatýkať zločincov a nosiť zbraň. Jeho šéf Paul van Thielen o ňom hovorí ako o "superhrdinovi": jeho dokonalý sluch a pozorovacie schopnosti sú pri vyšetrovaní nenahraditeľné.

Pri odpočúvaní telefonických rozhovorov podozrivých z terorizmu, dokáže van Loo iba z tónov telefónnych kláves ihneď určiť, aké číslo daný človek volá. Podľa toho, ako znie hlas odrážajúci sa od stien, dokáže povedať, či podozrivý hovorí v preplnenej reštaurácii alebo v letiskovej hale.

Nedávno sa belgická polícia snažila identifikovať pašeráka drog, ktorého hlas mala na nahrávke, a dospela k záveru, že šlo o muž z Maroka. Van Loo, ktorý sám hovorí, že má v hlave "knižnicu prízvukov", ale zistil, že šlo o Albánca, čo sa nakoniec aj potvrdilo.

"Musím ucho cvičiť, aby som vždy vedel kde som. Pre mňa je to otázka života a smrti, napríklad pri prechádzaní cez ulicu alebo nastupovaní do vlaku," hovorí van Loo.

"Slepecká" policajná jednotka vznikla v júni po tom, čo sa van Thielen inšpiroval u kolegov v Holandsku a rozhodol sa zlepšiť výkon svojich podriadených.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu