Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Masové demonštrácie v Gruzínsku: Ľudia protestujú proti zatknutiu politika Niku Meliu

Masové demonštrácie v Gruzínsku Zobraziť galériu (3)
Masové demonštrácie v Gruzínsku (Zdroj: TASR (AP Photo/Shakh Aivazov))

TBILISI - Tisíce ľudí vyšli v utorok do ulíc Tbilisi, aby tam protestovali proti návrhu na zatknutie opozičného politika Niku Meliu. Návrh totiž súvisí práve s Meliovou spoluúčasťou na organizovaní demonštrácií, ktoré od minulého štvrtka otriasajú touto juhokaukazskou krajinou. Písala o tom agentúra AFP.

Gruzínska prokuratúra v utorok vyhlásila, že v súvislosti s prebiehajúcimi protestmi obvinila Meliu, opozičného lídra a člena strany Zjednotené národné hnutie, z organizovania "masového násilia". Úrad generálneho prokurátora vo svojom vyhlásení uviedol, že sa v tejto súvislosti už "obrátil na parlament so žiadosťou o zbavenie Meliu jeho poslaneckej imunity pre účely trestného stíhania", ako aj o jeho predbežné zadržanie. Opozičnému poslancovi hrozí v prípade dokázania viny trest vo výške deviatich rokov odňatia slobody.

Masové demonštrácie v Gruzínsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Shakh Aivazov))

Viac ako 20 opozičných zoskupení už v tejto súvislosti vydalo spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili návrh prokuratúry ako akt "politického prenasledovania a začiatok represií voči opozícii". Tisíce ľudí sa v reakcii na tento vývoj zišli už po šiesty deň pred budovou parlamentu v Tbilisi, kde požadovali okrem iného aj odstúpenie ministra vnútra Giorgiho Gachariu, ktorého obviňujú z neprimeraných zákrokov bezpečnostných zložiek voči demonštrantom.

Masové demonštrácie v Gruzínsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Shakh Aivazov))

Protestné zhromaždenia v Tbilisi sa začali v noci na 21. júna po vystúpení poslanca ruskej Štátnej dumy Sergeja Gavrilova, ktorý tam predsedal Medziparlamentnému zhromaždeniu pravoslávia a o ktorom miestne médiá napísali, že v čase rusko-gruzínskej vojny v roku 2008 podporoval separatistické oblasti Abcházsko a Južné Osetsko. Demonštranti svoj protest využili aj na vyjadrenie nesúhlasu s vládou strany Gruzínsky sen, ktorá je opozíciou označovaná za proruskú.

Viac o téme: ProtestyGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu