Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českých vojakov v KFOR sledovali tajní agenti

PRAHA - Českých vojakov slúžiacich v misii KFOR v Kosove v roku 2006 sledovali agenti tajných služieb.

Tento fakt českým Lidovým novinám potvrdili vojaci pôsobiaci v KFOR, ako aj výročná správa českého Vojenského spravodajstva. Vojaci dostali upozornenie, že ich telefóny a vysielačky môžu byť odpočúvané a mali si dávať pozor na to, čo hovoria. "Spravodajský útok" pripustila aj česká vojenská rozviedka.

"Konkrétne sme zaznamenali špionážnu činnosť voči českému kontingentu, kde dochádzalo k pokusom o získanie informácií z prostredia medzinárodných jednotiek pôsobiacich v Kosove," píše sa vo výročnej správe Vojenského spravodajstva. Podľa jeho bývalého riaditeľa Andora Šándora mohlo ísť o aktivity miestnych ľudí. "Veľmi dobre vedia, kedy, kam a ktorá jednotka ide a čo hľadá. Ako je inak možné, že v krajine, kde má každý zbraň, sa pri raziách nikdy nič nenájde," konštatuje Šándor.

Správa vojenskej kontrarozviedky spomína aj ďalšie tri regióny, ktoré sú kritické pre bezpečnosť Českej republiky. Ide o Blízky a Stredný východ, Afganistan a Spoločenstvo nezávislých štátov (bývalý Sovietsky zväz bez Pobaltia). Špeciálne sa venuje hrozbe zo strany Iránu. "Fakt, že Irán s najväčšou pravdepodobnosťou do roku 2015 vyvinie jadrovú zbraň vrátane nosičov, predstavuje najzávažnejšie vojenské riziko pre územie členských štátov NATO,“ hovorí sa v správe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu