Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron má svojho favorita: Podporil by Merkelovú ako predsedníčku Európskej komisie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

ŽENEVA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok povedal, že by podporil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú ako predsedníčku Európskej komisie, ak by o tento post prejavila záujem. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Ak ho (post šéfky EK) bude chcieť, podporím ju," povedal Macron v utorok večer v Ženeve v rozhovore pre švajčiarsku televíznu a rozhlasovú stanicu RTS. Samotná nemecká kancelárka však dala jasne najavo, že o tento top post v rámci štruktúr Európskej únie nemá záujem. Merkelová ešte vlani v októbri ohlásila, že štvrtý mandát vo funkcii nemeckej kancelárky, ktorý sa jej skončí v roku 2021, bude už jej posledným. Následne má v úmysle celkom sa stiahnuť z politického života. 

Macron v rozhovore ďalej zopakoval svoje výhrady voči Manfredovi Weberovi, konzervatívnemu kandidátovi Európskej ľudovej strany (EPP) na post šéfa EK, ktorého podporuje aj samotná Merkelová. 

"Nikto týchto špicenkandidátov nepozná," povedal, použijúc tak nemecké slovo Spitzenkandidat, ktorým sa v EÚ označujú volební lídri jednotlivých politických frakcií zastúpených v Európskom parlamente. "Európa potrebuje tváre, silné osobnosti; potrebuje ľudí, ktorí majú dôveryhodnosť i kompetenciu obsadiť (tieto) pozície," dodal Macron. 

Macron a Merkelová sa v utorok v Ženeve zúčastnili spolu s ďalšími svetovými lídrami na summite Medzinárodnej organizácie práce (ILO), ktorý sa konal pri príležitosti 100. výročia založenia tejto špecializovanej agentúry OSN. Na podujatí sa však podľa zdrojov z prostredia francúzskej i nemeckej vlády nestretli. 

Viac o téme: PredsedníčkaAngela MerkelováEurópska komisiaNemecká kancelárkaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu