Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA uvalili sankcie na syna nikaragujského prezidenta Ortegu

Nikaragujský prezident Daniel Ortega
Nikaragujský prezident Daniel Ortega (Zdroj: TASR/AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili sankcie na ďalšieho syna nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu, ktorý prostredníctvom PR firmy Difuso Comunicaciones šíril propagandu. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.

Prezidentov syn Juan Carlos Ortega tak čelí americkým sankciám rovnako ako dvaja jeho bratia, jeho otec a matka - viceprezidentka Rosario Murillová. Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie aj na prezidentovho blízkeho spolupracovníka Josého Mojicu a taktiež na dve spoločnosti, ktoré vedie Juan Carlos Ortega, vrátane firmy Difuso Comunicaciones.

Podľa ministerstva táto spoločnosť šírila propagandu ľavicovej vlády a zapojila sa aj do prania špinavých peňazí, čo vytvorilo právny základ na uvalenie sankcií. Tie zmrazujú všetok Ortegov majetok a majetok spoločnosti v Spojených štátoch. "Prezident Ortega a jeho blízky kruh skorumpovaných spolupracovníkov uprednostňujú svoju vlastnú moc a bohatstvo pred potrebami nikaragujského ľudu," uviedol vo vyhlásení americký minister financií Steven Mnuchin. "Spojené štáty sa budú naďalej zameriavať na tých, ktorí podporujú Ortegov režim, a neoprávnene získavajú financie z verejných zdrojov," dodal.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa zvyšuje tlak na Nikaraguu, čo je v súlade s úsilím USA obmedzovať moc jej regionálnych spojencov - Venezuely a Kuby. Ortegu - bývalého povstaleckého lídra, ktorý je pri moci od roku 2007 - kritici obviňujú z represívnej politiky. V apríli 2018 prerástli protesty proti Ortegovi do povstania, ktoré bolo brutálne potlačené. Pri násilnostiach zahynulo podľa Medziamerického výboru pre ľudské práva (IACHR) zhruba 320 ľudí a vyše 600 ďalších skončilo vo väzení.

Viac o téme: SankcieUSANikaraguaDaniel Ortega
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu