Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maduro opäť sprístupnil hranice medzi krajinami: Do Kolumbie utekajú tisíce ľudí

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CUCUTA - Tisíce ľudí v sobotu prekročili venezuelsko-kolumbijskú hranicu, aby si v Kolumbii nakúpili potraviny a lieky po tom, ako venezuelský prezident Nicolás Maduro opäť otvoril hranicu medzi krajinami, ktorá bola zatvorená od februára. Informovala o tom spravodajská agentúra AP.

Dlhé rady Venezuelčanov čakali na dvoch medzinárodných mostoch v blízkosti kolumbijského pohraničného mesta Cucuta, aby im kolumbijskými úradníci skontrolovali doklady. Niektorí z nich niesli na rukách deti. Dav pomáhali kontrolovať venezuelskí pohraničníci. Maduro nariadil čiastočne zatvoriť hranicu s Kolumbiou vo februári. Dôvodom bola snaha opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta, priniesť do Venezuely humanitárnu pomoc, ktorú vláda USA letecky dopravila do Kolumbie.

Maduro v tom však videl zámienku pre vojenskú intervenciu. Oznámenie Madura prišlo niekoľko hodín po tom, čo OSN konštatovala, že len od novembra 2018 viac ako milión ľudí odišlo z Venezuely, ktorá sa zmieta v ťažkej ekonomickej a politickej kríze. Za posledné roky opustili krajinu vyše štyri milióny ľudí. Najviac ich je v Kolumbii, a to približne 1,3 milióna. V Peru sa usadilo 768.000 Venezuelčanov, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Venezuela v máji znovu otvorila svoju pozemnú hranicu s Brazíliou a námornú hranicu s ostrovom Aruba (zámorské autonómne územie Holandska) v Karibskom mori.

Viac o téme: OtvorenáNicolás MaduroVenezuelská-kolumbijská hranica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu