Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA opäť pritvrdzuje: Na najväčšiu iránsku ropnú spoločnosť uvalila sankcie

Iránska ropná spoločnosť
Iránska ropná spoločnosť (Zdroj: twitter.com/Heshmat Alavi ‏)

WASHINGTON - Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa uvalila v piatok sankcie na najväčšiu iránsku ropnú spoločnosť, ktorú obviňuje z podpory iránskych revolučných gárd. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo financií USA rozhodlo o uvalení sankcií na Spoločnosť petrochemického priemyslu Perzského zálivu (PGPIC) a 39 jej dcérskych firiem a zahraničných obchodných zástupcov. Podľa Washingtonu spoločnosť PGPIC kontroluje 40 percent kapacít Iránu v oblasti produkcie ropy a zabezpečuje 50 percent petrochemického exportu islamskej republiky. 

Podľa amerického ministerstva financií spoločnosť PGPIC zarobila už miliardy dolárov na obchodnej spolupráci s elitnými iránskymi revolučnými gardami, ktoré Washington v máji oficiálne zaradil na zoznam zahraničných teroristických organizácií. Nové sankcie sú súčasťou politiky Trumpovej administratívy, ktorá sa snaží vyvíjať na režim v Teheráne "maximálny tlak". Sankcie v praxi znamenajú zmrazenie vkladov postihnutých spoločností, ktoré sa nachádzajú v americkej jurisdikcii, a tiež zákaz obchodovania s americkými firmami.

Spojené štáty po vlaňajšom odstúpení od jadrovej dohody zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája 2019 prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám. Washington následne zaviedol ešte sankcie na iránsky oceliarsky a ťažobný priemysel.

Viac o téme: SankcieUSADonald TrumpIránRopná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu