Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Japonská vláda plánuje znížiť emisie uhlíka: Chce využiť jadrovú energiu a obnoviteľné zdroje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TOKIO - Japonsko vyzýva na ďalšie úsilie pri znižovaní uhlíkových emisií. Dosiahnuť to chce podporou obnoviteľných zdrojov energie. Počíta však aj s jadrovou energiou, aj napriek havárii v japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime v roku 2011.

Energetická biela kniha, ktorú v piatok prijala vláda, uvádza, že Japonsko čelí "urgentnej úlohe" znižovania uhlíkových emisií zo zariadení, ktoré sú vo veľkom odkázané na fosílne palivá, ktoré nahrádzajú nedostatok čistejšej jadrovej energie. Výzva prichádza v čase pomalej obnovy jadrových reaktorov vo Fukušime a pretrvávajúcich nálad proti jadrovej energii po havárii z roku 2011.

Japonsko chce ďalší rozvoj obnoviteľných zdroj energie a stanovilo si cieľ ich 22 až 24-percentné zastúpenie. Rovnaký podiel by mala mať aj jadrová energia. Tokio sa tiež zaviazalo do roku 2030 znížiť uhlíkové emisie o 26 percent v porovnaní s úrovňou z roku 2013. Doteraz sa jej podarilo znížiť emisie o sedem percent. Obnoviteľné zdroje energie tvoria v Japonsku 16 percent energetických zdrojov, jadrová energia mala v roku 2017 iba trojpercentný podiel. Uhlie a zemný plyn mali zastúpenie 74 percent. Pred haváriou vo Fukušime pochádzala približne jedne tretina energie v Japonsku z jadra.

V marci 2011 zasiahlo východojaponské pobrežie ostrova Honšu ničivé zemetrasenie. Masívne otrasy a následné vlny cunami vyradili z funkcie chladiace systémy troch zo šiestich reaktorov jadrovej elektrárne vo Fukušime a spôsobili únik veľkého množstva radiácie do prostredia. Išlo o najhoršiu jadrovú katastrofu od výbuchu elektrárne v Černobyle v roku 1986.

Viac o téme: EmisieJadrová energiaUhlíkJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu