Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počet mŕtvych zrážky lode v Budapešti stúpol: Potopenú loď chcú vytiahnuť nad hladinu cez víkend

Plávajúci žeriav zakotvil na predmestí Budapešti Zobraziť galériu (5)
Plávajúci žeriav zakotvil na predmestí Budapešti (Zdroj: TASR/AP Photo/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Počet mŕtvych v dôsledku minulotýždňovej zrážky dvoch lodí na Dunaji v Budapešti stúpol na 19. Najnovšie našli v Budapešti telo jednej ženy z Južnej Kórey. Približne 21 kilometrov od miesta nehody objavili pozostatky maďarského člena posádky.

Predtým polícia informovala, že v Budapešti našli telá dvoch mužov z Južnej Kórey. Jedno sa nachádzalo približne tri kilometre od Margitinho mosta, pričom druhé šesť kilometrov od tohto miesta. Osem juhokórejských turistov a jeden člen posádky sú stále nezvestní.

Loď Hableány s juhokórejskými turistami na palube sa potopila minulú stredu večer pri budapeštianskom Margitinom moste po kolízii s výletnou loďou Viking Sigyn. Sedem osôb sa podarilo zachrániť.

Počet mŕtvych zrážky lode
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

Po nezvestných z potopenej lode na Dunaji pátra polícia 15 člnmi

Šesť motorových člnov polície pátra na budapeštianskom úseku Dunaja po zvyšných nezvestných z maďarskej vyhliadkovej lode Hableány, ktorá sa 29. mája potopila v Budapešti po zrážke s výletnou loďou. Na južnom vyše 200-kilometrovom úseku Dunaja až po štátne hranice je nasadených deväť člnov, povedal podľa agentúry MTI v piatok v Budapešti šéf riečnej polície Richard Prohászka.

Ôsmou identifikovanou obeťou potopenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Laszlo Balogh))

Člny sú vybavené technikou na akustické zameriavanie (tzv. sonarom) a reflektormi. Niektoré disponujú aj zariadeniami na nočné videnie. Polícia nasadila do vyhľadávania i psov, prostredníctvom ktorých objavili doposiaľ telá troch nezvestných. Pátranie bude podľa Prohászkových slov pokračovať, až kým nenájdu všetkých nezvestných kórejských cestujúcich a maďarskú posádku.

Šéf riečnej polície potvrdil, že na základe oznámenia obyvateľov našli vo štvrtok pri Moste slobody v Budapešti telo jedného príslušníka dvojčlennej posádky a identifikovali ho. Aktuálne je nezvestných ešte osem turistov a jeden člen posádky.

Plávajúci žeriav pripravujú na vyzdvihnutie vraku vyhliadkovej lode

Posádka maďarského plávajúceho žeriava Clark Ádám pripravuje špeciálne laná a postroje na vyzdvihnutie vyhliadkovej lode Hableány, ktorá sa 29. mája potopila po zrážke s vyhliadkovou loďou v Budapešti. Informovala o tom v piatok televízia Euronews, podľa ktorej sa bude môcť žeriav preplaviť pod Margitiným mostom k vraku najskôr v nedeľu.

Plávajúci žeriav zakotvil na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Laszlo Balogh)

Riaditeľstvo maďarského vodohospodárskeho podniku OVF vo štvrtok požiadalo slovenskú partnerskú organizáciu, aby čiastočným znížením prietoku Dunaja dopomohla k urýchleniu poklesu jeho hladiny. Podľa agentúry MTI by slovenskí vodohospodári mali v dohodnutom čase na štyri hodiny znížiť prietok vody o 1000 kubických metrov za sekundu, čím by sa dosiahlo urýchlenie poklesu hladiny Dunaja.

Plávajúci žeriav zakotvil na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Laszlo Balogh)

Plávajúci žeriav Clark Ádám, ktorý je najväčším v strednej Európe, v stredu dorazil k prístavu budapeštianskeho predmestia Újpest, kde aj zakotvil. Na to, aby mohol priplávať na miesto potopeného vraku, je potrebné, aby hladina Dunaja klesla pod 420 cm. V stredu začala hladina opäť mierne stúpať a napoludnie dosiahla 451 centimetrov. Kritickým bodom plavby žeriavu k miestu nešťastia je Margitin most.

Potopenú loď plánujú vytiahnuť nad hladinu v sobotu alebo nedeľu

V centre Budapešti pri Margitinom moste v piatok začali prípravné práce pred operáciou, počas ktorej zdvihnú nad hladinu potopenú loď Hableány. Loď vytiahnu v sobotu alebo nedeľu. V piatok začali pod loďou upevňovať laná a pripravovať ďalšie záležitosti, ktoré sú potrebné pre jej vytiahnutie. Tieto prípravy budú podľa záchranárov trvať ďalší deň alebo dva.

Viac o téme: LoďObetePotopenieBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu