Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aktivisti v Nemecku protestovali: Za ochranu klímy blokovali vyplávanie výletnej lode

Aktivisti za ochranu klímy blokovali na protest vyplávanie výletnej lode.
Aktivisti za ochranu klímy blokovali na protest vyplávanie výletnej lode. (Zdroj: TASR/Thomas Eisenkrätzer)

BERLÍN - Aktivisti za ochranu klímy zablokovali v nedeľu na šesť hodín pomocou malých člnov a horolezeckého príslušenstva výletnú loď v prístave v nemeckom meste Kiel. Protestovali tak proti uhlíkovým emisiám, ktoré veľké krížniky produkujú, informovali agentúra AFP a denník Die Welt.

Približne 50 protestujúcich s plagátmi "Výletné plavby zabíjajú klímu" spôsobilo oneskorené vyplávanie lode Zuiderdam spoločnosti Holland America Line z prístavu v meste Kiel pri pobreží Baltského mora. Loď nakoniec vyplávala z nemeckého prístavu do Kodane približne o 22.00 SEČ po tom, ako polícia zadržala 46 aktivistov. Viacerí z nich vyliezli na loď i na žeriav. V priebehu noci polícia aktivistov prepustila.

Keďže dvanásti z nich nedodržali pokyny polície opustiť dané miesto, následne ich opäť zadržali a bolo proti nim začaté trestné stíhanie pre podozrenia z nátlaku, odporu a narušenia domového poriadku. Aktivisti protestovali proti katastrofálnym dôsledkom na miestnej i celosvetovej úrovni a proti zlým pracovným podmienkam na palube lode."Sčasti len dve eurá na hodinu a 72 hodín práce. Toto vykorisťovanie musí skončiť," citoval vyhlásenie aktivistov zo sociálnej siete Twitter denník Die Welt.

Skupina, ktorá sa nazýva Smash Cruiseshit, na Twitteri napísala, že veľké výletné lode poháňané palivom prispievajú k ohrievaniu planéty a produkujú sadzu, ktorá sa usádza na arktických ľadovcoch a ešte viac urýchľuje ich topenie. Aktivisti označili svoj protest za úspech a ohlásili i ďalšie akcie; požadujú totiž celkové ukončenie výletných plavieb.Turizmus na veľkých výletných lodiach prekvitá už niekoľko rokov - vlani vzrástol počet pasažierov o 6,7 percenta na 28,52 milióna.

 

Viac o téme: Výletná loďAktivistiKlímaNemeckoKiel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu