Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opití policajti strieľali do plechoviek: VIDEO Hra sa zvrhla na horor, omylom zabili chlapčeka (†5)

Malého Kyryla už nezachránili. Zobraziť galériu (2)
Malého Kyryla už nezachránili. (Zdroj: YouTube/24 Канал)

KYJEV - Ukrajinská polícia v utorok zatkla dvoch svojich príslušníkov obvinených z toho, že omylom zabili päťročného chlapca, keď v opitosti strieľali do plechoviek na dvore obytného domu. Prípad vyvolal protesty ukrajinskej verejnosti, ktorá žiada demisiu ministra vnútra, informovala agentúra Reuters.

Hliadka z rieky na hranici s Ukrajinou vytiahla balík: FOTO Šokujúci nález, boli ich tam tisícky

Chlapec Kyrylo Tljavov bol minulý týždeň prevezený so strelným poranením hlavy do nemocnice, kde podľa ukrajinských médií musel päť hodín čakať na zákrok chirurga. Zraneniam podľahol v pondelok večer. Jeho smrť vyvolala pred ministerstvom vnútra protesty aktivistov, ktorí zapaľovali sviečky, prinášali detské hračky a vyvesili transparenty "polícia zabíja ľudí".

Podozrivými zo zabitia sú 42-ročný Vladimir Petrovets a 31-ročný Ivan Prychodko.

Aktivisti na sociálnych sieťach na stredu zvolali ďalší protest, na ktorom budú požadovať rezignáciu ministra vnútra Arsena Avakova, ktorý sa doteraz k prípadu nevyjadril.

V dôsledku nešťastia, ktoré sa stalo v meste Perejaslav-Chmeľnyckyj asi 80 kilometrov od Kyjeva, rezignoval šéf polície Kyjevskej oblasti. Požiadal zároveň, aby bol prevelený na Donbas, kde ukrajinská armáda vedie ozbrojený boj s proruskými separatistami.

"Chcem vás ako prezident a otec uistiť, že urobím všetko, aby boli vinníci spravodlivo potrestaní," uviedol na svojej facebookovej stránke prezident Volodymyr Zelenskyj. "Žiadne úľavy. Žiadne snahy vec zakryť. Táto tragédia sa musí stať výstrahou. Tí, čo sa majú starať o bezpečnosť občanov, by si mali uvedomiť svoju zodpovednosť."

Vyšetrovatelia blízko chlapcovho domu našli patróny, plechovky a ďalšie predmety, na ktoré policajti údajne v opitosti strieľali. Advokát jedného z obvinených policajtov televízii 112 povedal, že je príliš skoro ukázať na vinníka. "Nikto toho päťročného chlapca nechcel zabiť," dodal.

Správanie ukrajinskej polície bolo aj predtým dôvodom k masovým demonštráciám. V roku 2012 ľudia protestovali proti policajtom obvineným z toho, že pomáhali kryť znásilnenie a vraždu 18-ročnej dievčiny, pretože rodičia páchateľa mali konexie v politike.

Zlepšenie práce polície, v prvom rade boj s korupciou, bolo prioritou politickej garnitúry, ktorá sa dostala k moci po páde režimu exprezidenta Viktora Janukovyča. Podľa kritikov sa ale zmeny k lepšiemu odohrávajú len pomaly.

Viac o téme: ChlapecStreľbaZabitýPolícia UkrajinaKyrylo Tljavov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu