Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Generálny tajomník OSN má jasný cieľ: Musíme prejsť na zelenú ekonomiku

Generálny tajomník OSN jasne vyhlasuje: Musíme prejsť na zelenú ekonomiku Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník OSN jasne vyhlasuje: Musíme prejsť na zelenú ekonomiku (Zdroj: TASR (Andreas Gebert/dpa via AP))

NAIROBI - Každý rok sa Svetový deň životného prostredia, ktorý pripadá na 5. júna, zameriava na osobitne aktuálnu environmentálnu tému, v roku 2019 je ňou znečistenie ovzdušia. Ako ďalej zdôraznila Organizácia Spojených národov (OSN), znečistenie ovzdušia sa stalo závažným problémom na celom svete. Hostiteľskou krajinou Svetového dňa životného prostredia v tomto roku sa stala Čína.

Téma, ktorú zvolila práve Čína pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia, má viesť všetkých ľudí k tomu, aby sa zamysleli nad tým, čo môžu urobiť v každodennom živote na zníženie úrovne znečistenia ovzdušia. Ako upozornila ďalej OSN, ovzdušie svojou činnosťou znečisťujú ľudia, ktorí ho však zároveň aj dýchajú. Je teda na nich, aby začali podnikať kroky v záujme zlepšenia kvality ovzdušia a proti globálnemu otepľovaniu. 

Všade na svete obyvatelia veľkomiest aj dedín dýchajú znečistený vzduch. Podľa odhadov deväť z desiatich osôb je vystavených ovzdušiu, ktoré nie je v súlade s normami kvality vzduchu stanovených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), čo povedie k zníženiu priemernej dĺžky života a ekonomickým škodám, upozornil v posolstve k tomuto dňu generálny tajomník OSN António Guterres.

António Guterres
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Khalil Senosi)

V dôsledku znečisteného ovzdušia každý rok zomiera sedem miliónov ľudí, mnohí ďalší majú chronické zdravotné problémy, napríklad astmu. Navyše, postihuje deti v ich kognitívnom vývoji. Podľa Svetovej banky znečistenie ovzdušia bude stáť spoločnosť vyše piatich miliárd dolárov ročne, uviedol Guterres. Upriamil tiež pozornosť na mikročastice v ovzduší, ktoré ľudia vdychujú, čo spôsobuje poškodenie dýchacieho systému a mnohé predčasné úmrtia.

"Môj odkaz vládam je jasný: zdaňujte znečistenie ovzdušia, prestaňte podporovať fosílne palivá a prestaňte budovať nové tepelné elektrárne. Musíme prejsť na zelenú ekonomiku," vyhlásil generálny tajomník OSN.

António Guterres
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Svetový deň životného prostredia je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostrední. Konala sa 5.-16. júna 1972 v Štokholme pod heslom "Je len jedna Zem". Delegáti zo 112 štátov na nej prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí. Účastníci ďalej prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a navrhli globálny systém pozorovania Zeme.

Na odporúčanie konferencie schválili členovia Valného zhromaždenia OSN 15. decembra 1972 Environmentálny program OSN a 5. jún vyhlásili za Svetový deň životného prostredia. Ten sa prvýkrát slávil v roku 1974 a stal sa platformou zameranou na upozornenie svetovej verejnosti na problematiku ochrany životného prostredia.

Viac o téme: Antonio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu