Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pátracia akcia po havárii lode na Dunaji: Potápači vyzdvihli prvú z obetí, identifikovali ôsmu obeť

Havária lode na Dunaji. Zobraziť galériu (4)
Havária lode na Dunaji. (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary)

BUDAPEŠŤ - K výletnej lodi, ktorá sa v stredu večer potopila na Dunaji pod mostom v centre Budapešti, sa v pondelok vydali potápači, aby zistili, či v plavidle nenájdu ďalšie obete tohto nešťastia.

Potápači sa k lodi doteraz nemohli dostať vinou silného prúdu Dunaja. Ako v pondelok informoval János Hajdu, šéf maďarského Protiteroristického centra, ktoré pátranie po nezvestných koordinuje, tok Dunaja sa síce mierne spomalil, ale stále ide pre potápačov o veľmi náročnú misiu.

Havária lode na Dunaji.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary)

Loď podľa neho leží v hĺbke deväť metrov, teda ešte o tri metre nižšie, ako pôvodne informovala maďarská vláda. Už o niekoľko dní by mal byť podľa Hajdua k dispozícii lodný žeriav, ktorý potopené plavidlo vytiahne nad hladinu.

Žeriav je momentálne podľa maďarských médií uväznený v Komárne na slovensko-maďarských hraniciach, kde vinou vysokého stavu vodnej hladiny nemôže preplávať popod most.

Havária lode na Dunaji.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary)

Z vraku vyzdvihli jedenu obeť

Kórejskí potápači v pondelok podvečer vyzdvihli z vraku vyhliadkovej lode potopenej minulý týždeň v Budapešti prvú z obetí. Podľa spravodajského servera Ripost.hu to potvrdila maďarská protiteroristická jednotka TEK. TEK vo vyhlásení uviedol, že v pondelok maďarskí potápači a kórejskí experti zasahovali spoločne pod vedením TEK.

Po dopoludňajšom prieskumnom ponore maďarskí potápači našli jednu obeť, zaregistrovali jej miesto a pokračovali v skúmaní stavu potopeného vraku. Kórejskí potápači sa potom ponorili a nájdené telo obete vyzdvihli z koryta rieky. Bližšie informácie o identite mŕtveho zatiaľ nie sú známe.

TEK zdôraznil, že záchranná operácia pokračuje ďalej, a že odborníci pracujú na bezpečnom vyriešení tejto mimoriadnej situácie. Záchranári doteraz pátrali po 19 nezvestných - juhokórejských pasažieroch a dvoch členoch maďarskej posádky. Na palube vyhliadkovej lode cestovalo 33 kórejských turistov.

Havária lode na Dunaji.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary)

Poslanci parlamentu si uctili obete 

Opoziční poslanci maďarského parlamentu sa na pondelňajšom plenárnom zasadnutí v reakcii na minulotýždňovú tragickú haváriu vyhliadkovej lode opýtali členov vlády, aké kroky robí v záujme bezpečnosti ľudí plaviacich sa na Dunaji. Informovala o tom internetová stránka komerčnej spravodajskej televízie HírTV, podľa ktorej poslanci si minútou ticha uctili pamiatku obetí.

Otázky opozičných zákonodarcov sa týkali počtu členov skupiny záchranárov, jej vybavenia či plánovaných opatrení kabinetu. Štátny tajomník rezortu inovácií a technológií Péter Cseresznyés v mene vlády uviedol, že kabinet priebežne vyhodnocuje reguláciu dunajskej plavby. "Naposledy boli plavebné opatrenia upravované vlani," dodal štátny tajomník.

Podľa jeho slov ešte nie je ukončené vyšetrovanie stredajšej nehody, ale ak je to nutné, vláda je pripravená urobiť potrebné kroky. "Experti tvrdia, že regulácia plavby po Dunaji je dostatočná, avšak ak výsledky vyšetrovania havárie ukážu opak, kabinet sprísni tieto podmienky," zdôraznil Cseresznyés.

Identifikovali ôsmu obeť 

V Maďarsku identifikovali v pondelok ôsmu obeť minulotýždňovej tragickej havárie vyhliadkovej lode na palube s 33 kórejskými turistami a dvoma maďarskými členmi posádky. Podľa spravodajského servera Infostart.hu o tom informovala polícia.

Telo v prístave pri obci Harta, približne 100 kilometrov južne od hlavného mesta v Báčsko-malokumánskej župe, našla podľa regionálneho spravodajského servera kalohírek.hu miestna obyvateľka, ktorá informovala políciu. Muž, ktorého identitu zatiaľ nezverejnili, bol zakliesnený do lana zakotvenej nákladnej lode s obilím.

Viac o téme: LoďPotápačiDunajBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu