Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Havária lode na Dunaji v Budapešti: Úrady identifikovali sedem juhokórejských obetí

Na snímke žena s kvetom pod Margitiným mostom na mieste potopenia vyhliadkovej lode v Budapešti
Na snímke žena s kvetom pod Margitiným mostom na mieste potopenia vyhliadkovej lode v Budapešti (Zdroj: TASR/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

BUDAPEŠŤ - Maďarské orgány v spolupráci s juhokórejskými partnermi identifikovali sedem obetí stredajšej zrážky lodí na Dunaji v Budapešti, informoval v sobotu vo verejnoprávnej televízii M1 hovorca maďarskej polície Kristóf Gál.

Identifikácia prebehla podľa jeho slov prostredníctvom odtlačkov prstov a dlaní, ale aj na základe fotografií, ktoré ukázali pozostalým. V pátraní po 21 nezvestných Juhokórejčanoch a dvoch členoch maďarskej posádky pokračuje polícia spolu so záchranárskymi jednotkami na celom južnom úseku Dunaja. Na mieste nehody pracujú počas tohto víkendu odborníci na vybudovaní clonenia pred vrakom, aby silný prúd nebránil potápačom ponoriť sa ku vraku lode.​

Kórea žiada Maďarsko, aby čo najskôr vyšetrilo príčiny lodnej tragédie

Južná Kórea žiada Maďarsko, aby čo najskôr vyšetrilo príčiny tragickej nehody vyhliadkovej lode na Dunaji a označilo zodpovedných, vyhlásil v nedeľu v Soule na krízovom rokovaní vlády druhý podpredseda vlády I Tche-ho. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na správu agentúry Jonhap. 

Soulská vláda podľa slov druhého vicepremiéra v spolupráci s cestovnou  kanceláriou, ktorá cestu juhokórejských turistov zorganizovala, urobí všetko pre to, aby obete nešťastia na Dunaji bolo možné pochovať. 

"Pozostalí obetí už pricestovali do Budapešti, aby na mieste získali najnovšie informácie o vývoji záchrannej akcie. Spoločnú prácu maďarských a juhokórejských orgánov komplikuje silný prúd vody a vysoká hladina rieky. Členovia záchranárskych skupín už prehľadali 50 kilometrov dlhý úsek povrchu Dunaja v smere toku rieky, nič však nenašli," dodal I Tche-ho.

Pri zrážke výletnej lode s vyhliadkovou loďou v stredu večer na budapeštianskom úseku Dunaja zahynulo sedem turistov; siedmich sa podarilo z vody zachrániť. Záchranári stále pátrajú po nezvestných 19 juhokórejských pasažieroch a dvoch členoch maďarskej posádky. Potápači sa pre nepriaznivé podmienky v koryte rieky zatiaľ nedostali k vraku potopenej lode.

Viac o téme: LoďúradyObetePotopenieBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu