Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kolaps D1 v Česku: Presun amerických konvojov, cesta sa môže predĺžiť o celé hodiny

Americký vojenský konvoj Zobraziť galériu (2)
Americký vojenský konvoj (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Doprava v niektorých úsekoch diaľnice D1 dnes kolabuje. Cesta z Prahy do Brna sa môže pretiahnuť až o 2,5 hodiny. Kolóny sa vytvorili pred Zručom nad Sázavou a pri Humpolci, vyplýva z dopravných informácií polície. Podľa krajskej policajnej hovorkyne z Vysočiny Dany Čírtková prevádzku spomalili konvoje amerických vojakov, ktorí idú na cvičenie do Rumunska a Maďarska.

Pred Humpolcom sa na 90. kilometri vodiči môžu zdržať až hodinu a pol, pri Zruči nad Sázavou na 56. kilometri do 60 minút. "Ich pomalý prejazd spôsoboval komplikácie v doprave," povedala o konvojoch Čírtková. Dopravu na D1 na Vysočine v smere na Brno navyše brzdí pokazený kamión stojaci na 88. kilometri. Podľa hovorcu Riaditeľstvo ciest a diaľnic (ŘSD) Jana Rydla bol pred 08:00 jeden z konvojov na 105. kilometri. Čírtková pred 09:30 uviedla, že konvoj už opustil územie Vysočiny.

Kolaps D1 v Česku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: dopravniinfo.cz)

Armáda nemá podľa hovorkyne generálneho štábu Magdalény Dvořákovej hlásené na D1 žiadne nehody amerických vojenských vozidiel, konvoj sa ale zrazil s nákladným autom na diaľnici za Brnom. Na diaľnici D2 v smere na Bratislavu sa vozidlo s nákladným autom zrazilo v zúžení na 34. kilometri. Nehoda sa stala po 07:00, nikto pri nej nebol zranený, povedal hovorca juhomoravských policajtov Bohumil Malášek. Po zrážke bola diaľnica neprejazdná, neskôr sa zhruba do 09:00 jazdilo jedným jazdným pruhom.

Prví americkí vojaci s technikou prekročili české hranice v utorok večer v Rozvadove, odkiaľ postupne zamierili do Starej Boleslavi. Po odpočinku v tamojších kasárňach vyšli počas dnešnej noci cez Prahu a Brno na hraničný prechod v Břeclavi. Posledná skupina konvojov má podľa plánu opustiť Českú republiku dnes popoludní.

Konvoje presúvajú viac ako 350 kusov techniky a vyše 800 ľudí. Vojaci cestujú v menších skupinách približne s hodinovým odstupom. Zástup tvorený asi 40 kusmi vojenskej techniky a viac ako 70 ľuďmi prešiel Českou republikou už cez víkend. Väčšie konvoje americkej armády prechádzajú v posledných rokoch Českou republikou každoročne.

Viac o téme: VojaciZdržaniePrahaBrnoKonvoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu