Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel známy spisovateľ, publicista a niekdajší politický väzeň Jiří Stránský (†87)

Zomrel známy spisovateľ Jiří Stránský
Zomrel známy spisovateľ Jiří Stránský (Zdroj: Twitter: @praguett, Foto: Lukáš Žentel, Post Bellum)

PRAHA - Vo veku 87 rokov zomrel v stredu spisovateľ, scenárista, prekladateľ a bývalý politický väzeň Jiří Stránský. Informáciu serveru Deník N potvrdil predseda Českého centra medzinárodného PEN klubu Jiří Dědeček.

Stránský je napríklad autorom knihy Zdivočelá země, podľa ktorej vznikol rovnomenný televízny seriál. Vo svojich dielach čerpal z vlastných skúseností človeka, ktorý bol za komunistického režimu dvakrát uväznený. Stránský bol od mladosti zaprisahaným odporcom totalitných režimov. Ako študent gymnázia sa zapojil do májového povstania v roku 1945. V čase komunistickej totality potom zatkli Stránského otca i brata, a nakoniec aj jeho. V roku 1953 ho odsúdili za vlastizradu a na slobodu sa dostal až v roku 1960 na amnestiu.

V prvej polovici 70. rokov ho uväznili znovu. "Mal som šťastie, že som narážal na ľudí, ktorých som si vážil, pretože som v prvom väzení sedel s elitou národa a vyštudoval som tam," povedal nedávno pri predstavovaní svojej knihy Štěstí napodruhé.

Napísal množstvo próz, medziiným Povídačky pro Kláru, Přelet alebo Tichú poštu. Bol tiež autorom scenára k seriálom a filmom, medzi nimi boli Tábor Černého delfína, Bumerang či Kousek nebe. Je tiež spoluautorom dokumentu Ztráta paměti a na konte má aj rozhlasové hry, fejtóny a preklady z angličtiny, pripomína server Aktuálně.cz.

Viac o téme: úmrtieSpisovateľPublicistaJiří Stránský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu