Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

50-stupňové teploty a extrémne sucho: Ľudia utekajú z domovov pred rozsiahlymi požiarmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Stredné oblasti Izraela naďalej sužujú rozsiahle požiare krovinatých a lesných porastov v dôsledku extrémnej vlny horúčav a sucha. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že teploty v krajine by mohli v piatok na niektorých miestach dosiahnuť až takmer 50 stupňov Celzia. Podľa informácií hasičov muselo zo svojich domov pred plameňmi utiecť zhruba 3000 ľudí. Oheň poškodil 45 budov.

Izraelským požiarnikom pomáhajú s plameňmi bojovať kolegovia z Cypru, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. V priebehu piatka by mali na pomoc doraziť hasiace lietadlá z Cypru, Grécka, Chorvátska a Talianska. Záchranári potvrdili, že v dôsledku nadýchania sa dymu hospitalizovali osem ľudí. Miestne médiá informovali o úmrtí 70-ročného muža, ktorý zomrel vo štvrtok na preťaženie z tepla.

Podľa meteorológov by mali teploty v Izraeli v piatok vrcholiť a dosiahnuť 48 stupňov Celzia. Počas víkendu by teploty mali začať postupne klesať. Krajinu celý uplynulý mesiac sužuje mimoriadne suché počasie bez zrážok. Príčinu vzniku lesných požiarov hasiči ešte nestanovili a je predmetom vyšetrovania. Hasičský zbor podľa internetovej stránky denníka Jediot achronot pripustil, že časť požiarov mohla vzniknúť aj zo zle uhasených táborákov počas stredajšieho sviatku Lag ba-omer, ktoré boli zapálené napriek zákazu vydanému hasičmi.

Túto informáciu však doposiaľ nikto nepotvrdil. Lag ba-omer je jedným z menších židovských sviatkov, ktorých slávenie nepramení z Tóry. Okrem pálenia vatier je preň typická aj streľba z luku a zvyčajne i slávenie svadieb. V tento deň sa aj malým deťom z ultraortodoxných rodín prvýkrát strihajú vlasy a nechávajú sa im len typické pajesy okolo uší.

Viac o téme: PožiarIzraelVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu