Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál v Poľsku: Pre posmešky z katolíckej cirkvi zatkli aktivistku a zhabali jej majetok

Aktivistka Elžbieta Podleśna Zobraziť galériu (2)
Aktivistka Elžbieta Podleśna (Zdroj: facebook EP)

VARŠAVA – Polícia v Poľsku v pondelok o šiestej ráno zadržala a niekoľko hodín vypočúvala organizátorku demonštrácií za práva sexuálnych menšín. Elžbieta Podlešná sa podľa denníka iDnes údajne dopustila urážky náboženského cítenia v prevažne katolíckom Poľsku, lebo vytvorila a rozširovala plagáty, na ktorých je Panna Mária so svätožiarou vo farbách dúhy, symbolu LGBT komunity.

 

O zadržaní aktivistky Elžbiety Podlešnej (51) informovali poľské médiá. Za urážku náboženského cítenia jej hrozia až dva roky väzenia.

Mimovládna organizácia Amnesty International (AI) vyjadrila nad prípadom „krajné znepokojenie“ a vyzvala poľské úrady, aby prestali obťažovať pokojných demonštrantov i aktivistov a zatýkať ľudí, ktorí obhajujú svoje práva. „Obmedzovanie aktivistov v slobodnom vyjadrení ich názorov je nezákonné a musí ihneď prestať,“ zdôraznila Barbora Černušáková z Amnesty International.

Aktivisti šíria plagát na sociálnych sieťach. „Dúha nemôže nikoho urážať. Rozum a ľudstvo urážajú tí, ktorí sa tým cítia urazení,“ napísal Wojciech Kinasiewicz zo združenia Občania Poľskej republiky. „Čakám na váš ďalší idiotský zásah. Viete adresu, ale nechoďte o šiestej. V tom čase spím a neotváram dvere,“ vyzval policajtov s narážkou na to, že policajti vtrhli do varšavského bytu Podlešnej o šiestej ráno.

Byt aktivistky policajti prehľadali a zhabali jej mobilný telefón, počítače i ďalšie zariadenia. Potom Podlešnú odviezli na policajné veliteľstvo v Plocku, kde ju vypočúvali takmer päť hodín. „Vyhrážali sa mi, že ma zavrú najmenej na dvadsaťštyri hodín, ale keď môj advokát zavolal prokurátorovi, tak ten povedal, že o ničom nevedel, a nakoniec ma prepustili,“ povedala aktivistka. „Vzali mi odtlačky a biologické vzorky. Cítila som sa ako zločinec,“ dodala.

K urážke náboženského cítenia sa nepriznala, ani k vylepovaniu spomínaných plagátov v Plocku. „Neodpoviem na túto otázku, pretože nechcem úradom uľahčiť prácu. Nikdy nebudem súhlasiť s prirovnávaním homosexuálnych osôb k zločincom.“ Obyvatelia poľského Krakova medzičasom demonštrovali za jej prepustenie.

Škandál v Poľsku: Pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Poľský minister vnútra Joachim Brudziński na twitteri ohlásil, že polícia zadržala podozrivú zo zhanobenia Čenstochovskej madony, ktorú Poliaci po stáročia uctievajú, a poďakoval sa polícii za správny postup. „Nijaké reči o slobode a „tolerancii“ NIKOMU nedávajú právo hanobiť pocity veriacich,“ napísal. Na plagáty s Čenstochovskou madonou s dúhovou svätožiarou sa minulý mesiac sťažovali poľskí katolícki biskupi.

„Cirkevní hodnostári vládnuci Poľsku rozkázali polícii zadržať Elu Podlešnú. Za Máriu s dúhovou svätožiarou. V Poľsku. V Európe. V roku 2019,“ pozastavila sa naopak kandidátka do Európskeho parlamentu Marta Lempartová a prisľúbila vytlačiť „10-tisíc dúhových Marušiek“ za dvadsaťštyri hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu