Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Srí Lanka sa ešte nespamätala útokov a je tu ďalšia hrozba: Kardinál nechal zatvoriť kostoly

Srí Lanka.
Srí Lanka. (Zdroj: SITA/AP)

KOLOMBO - Srílanský kardinál obdržal podľa vlastných slov "zahraničné informácie", na základe ktorých hrozia tento týždeň nové útoky na jeden kostol a ďalšiu cirkevnú inštitúciu. Kardinál Malcolm Ranjith, arcibiskup Kolomba, je hlasným kritikom srílanskej vlády, ktorá podľa neho nezabránila veľkonočným útokom, a to napriek predchádzajúcemu varovaniu indickej tajnej služby.

V liste cirkevným predstaviteľom preto prikázal, aby zatvorili kostoly a katolícke školy naprieč krajinou a verejné omše zrušil "až do odvolania". "Pre vaše vlastné dobro sme sa rozhodli zatvoriť tieto inštitúcie," napísal kardinál v liste.

Katolícke kostoly boli zavreté aj minulý týždeň. Namiesto tradičnej omše v nedeľu Ranjith odslúžil bohoslužbu za prítomnosti duchovných a predstaviteľov krajiny v jeho sídle, a tú odvysielala televízia. Z bezpečnostných dôvodov úrady minulý týždeň varovali aj moslimov, aby sa nezúčastňovali na piatkových modlitbách v mešitách. Bombové útoky z 21. apríla na kostoly a hotely si vyžiadali 257 mŕtvych.

Viac o téme: Bombové útokySrí LankaZavretie kostolovMalcolm Ranjith
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu