Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinský minister nazval obyvateľov Donbasu odpadom: Tymošenková žiada jeho hlavu

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinská expremiérka a líderka strany Vlasť Julija Tymošenková žiada rezignáciu ministra sociálnej politiky Andrija Revu za to, že nazval obyvateľov Donbasu "odpadom".

"Žiadam, aby minister Reva okamžite odstúpil. Vláda sa musí oficiálne ospravedlniť všetkým Ukrajincom a orgány činné v trestnom konaní musia adekvátne reagovať na takéto poznámky," napísala v utorok na Facebooku Tymošenková, ktorú citovala agentúra TASS. Podľa expremiérky takéto slová ohrozujú štátne záujmy Ukrajiny a poškodzujú obraz celej vlády. "Pretože vyhlásenie ministra nehovorí o jeho osobnej hlúposti, ale o postoji štátneho orgánu - orgánu, ktorý má chrániť ukrajinských občanov a presadzovať ich záujmy," poznamenala Tymošenková.

Podľa nej Reva zaujal takýto postoj z toho dôvodu, že súčasná vláda prehrala v prezidentských voľbách. "Namiesto toho, aby mlčali a činili pokánie, stále sa snažia o rozdelenie krajiny, polarizáciu národa a siatie nenávisti. Nie je to len o tom, že sa pošmykol jazyk, ale o zločine proti ukrajinskému ľudu, ktorý musí byť potrestaný," zdôraznila expremiérka, ktorá v nedávnych prezidentských voľbách skončila v prvom kole na treťom mieste.

Andrij Reva zverejnil na Facebooku vyhlásenie, v ktorom vysvetlil, že pre niekoľkými týždňami sa ho reportér spravodajskej stanice BBC pýtal na vyplácanie dôchodkov v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny. Podľa neho rozhovor trval viac ako pol hodiny, ale v reportáži sa reportér zameral na jednu frázu na ilustráciu "môjho údajného osobného postoja" voči všetkým ukrajinským štátnym príslušníkom žijúcim v "okupovaných oblastiach". Reva dodal, že jeho slová boli nesprávne interpretované.

Viac o téme: Julija TymošenkováUkrajinaKyjevDonbasAndrij Reva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu