Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Historický summit Putina a Čong-una: Kórea je pripravená vzdať sa zbraní, Rusko chce pomôcť

Vladimir Putin pricestoval do Vladivostoku na summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin pricestoval do Vladivostoku na summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

VLADIVOSTOK - V ruskom Vladivostoku sa začal prvý summit ruského prezidenta Vladimira Putina a severokórejského lídra Kim Čong-una. Politici rokujú v priestoroch Ďalekovýchodnej federálnej univerzity, ktorá sa nachádza na Ruskom ostrove.

Pred začatím rozhovorov Putin Kima privítal a podali si ruky. Následne ruský prezident svojho kolegu zo Severnej Kórey predstavil ďalším predstaviteľom krajiny, ktorí si s ním tiež podali ruky. Putin otvoril summit s tým, že by Rusko chcelo pomôcť podpore úsilia o vyriešenie situácie so severokórejským jadrovým programom.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA /AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Putin počas svojho prvého stretnutia so severokórejským vodcom v ruskom ďalekovýchodnom meste Vladivostok ďalej uviedol, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

"Som presvedčený, že vaša návšteva v Rusku... nám pomôže lepšie pochopiť, ako môžeme vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove a čo môže Rusko urobiť na podporu v súčasnosti prebiehajúcich pozitívnych procesov," povedal šéf Kremľa Putin Kimovi. "Čo sa týka bilaterálnych vzťahov, na rozvoji hospodárskych vzťahov máme veľa práce," dodal podľa správy agentúry AFP.

Kim, ktorý ako líder KĽDR navštívil Rusko po prvý raz, zase zagratuloval Putinovi k jeho minuloročnému víťazstvu v prezidentských voľbách. Ako podotkol, ich rokovania im dajú šancu na výmenu názorov o situácii na Kórejskom polostrove.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Kim vyjadril nádej, že jeho stretnutie s Putinom prispeje k rozvoju vzájomných bilaterálnych vzťahov a urovnaniu situácie na Kórejskom polostrove. "Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu," povedal Kim v úvode rokovania. "Keďže svet je zameraný na Kórejský polostrov, myslím, že budeme viesť veľmi zmysluplný dialóg."

Skúša to s Ruskom

Štvrtkové stretnutie lídrov sa koná zhruba dva mesiace po neúspešnom summite Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo Vietname. Ich druhý summit zlyhal pre rozdielne názory na americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu pre jej jadrový program.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Putin privítal Kima pred vchodom do areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa toto vrcholné podujatie koná. Putin a Kim mali na programe stretnutie vo dvojici za účasti tlmočníkov. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Kim zhodnotil rozhovory s Putinom ako "veľmi zmysluplné"

 "Práve sme mali veľmi zmysluplnú výmenu názorov na otázky obojstranného záujmu," povedal Kim po takmer dvojhodinovom rokovaní s Putinom medzi štyrmi očami. V podobnom duchu sa vyjadril aj Putin, ktorý si podľa vlastných slov vymenil s Kimom "názory na to, čo by sa malo urobiť na zlepšenie situácie" okolo sporného jadrového programu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Putin navrhol obnovenie šesťstranných rokovaní

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vo štvrtok na obnovenie dlhodobo prerušených šesťstranných rokovaní o denuklearizácii Severnej Kórey. Informáciu priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Putin na štvrtkovom summite vyjadril presvedčenie, že v súvislosti s jadrovým odzbrojením Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) je potrebné vytvoriť "mnohostranný bezpečnostný režim".

"Ak by Južná Kórea a Spojené štáty dokázali ponúknuť dostatočné opatrenia pre zaručenie (bezpečnosti Severnej Kórey), šesťstranné rokovania by sa nemuseli konať. Ale mechanizmus záruk zo strany Juhu a Spojených štátov sa nezdá byť dostatočný," povedal ruský líder v narážke na rokovania za účasti oboch Kóreí, Spojených štátov, Číny, Ruska a Japonska. Tie podľa Jonhapu prebiehali naposledy koncom roka 2008.

Začal sa prvý summit
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putin po stretnutí s Kimom ďalej vyhlásil, že rovnako ako Spojené štáty si aj Rusko želá, aby sa Severná Kórea vzdala svojich jadrových zbraní. Pchjongjang je podľa neho pripravený urobiť ďalšie kroky smerom k denuklearizácii, potrebuje však spomínané "seriózne" bezpečnostné záruky, informovala tlačová agentúra AP. Tieto záruky Putin podľa nej nekonkretizoval.

Ruský prezident zároveň vyjadril pripravenosť oboznámiť s výsledkami štvrtkového summitu aj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa Putina nie sú v tejto súvislosti "žiadne tajomstvá" a samotný Kim ho povzbudzoval k tomu, aby vysvetlil Trumpovi osobitosti prístupu Pchjongjangu k spomínanej otázke, ak na to bude mať príležitosť. Trump rokoval s Kimom o denuklearizácii Kórejského polostrova už na dvoch summitoch - v júni 2018 v Singapure a vo februári tohto roka vo Vietname.
 

Viac o téme: SummitVladimira PutinaKim Čong-una
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu