Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľkému stretnutiu s Putinom už nič nezabráni: VIDEO Do Ruska pricestoval Kim Čong-un

Kim Čong-un pricestoval do Ruska Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un pricestoval do Ruska (Zdroj: SITA/Primorsky Regional Administration Press Service via AP)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un pricestoval v stredu vlakom do Vladivostoku, kde sa má vo štvrtok zúčastniť na summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Píše o tom agentúra AFP.

"Dúfam, že táto návšteva bude úspešná a užitočná. Taktiež dúfam, že budeme schopní viesť rokovania, ktoré prispejú k riešeniu situácie na Kórejskom polostrove, ako aj k rozvoju našich bilaterálnych vzťahov," vyhlásil Kim pre ruské médiá ešte počas zastávky v ruskej pohraničnej stanici Chasan.

Kimova cesta je zameraná na získanie podpory Kremľa, zatiaľ čo sa jadrové rozhovory medzi Pchjongjangom a Washingtonom nachádzajú na mŕtvom bode. Všeobecne sa očakáva, že Kim sa na stretnutí s Putinom predstaví ako seriózny svetový hráč a zároveň bude požadovať pomoc pri zmierňovaní ekonomického nátlaku spôsobeného americkými a medzinárodnými sankciami.

Kim sa stretne s Putinom v zmienenom tichomorskom prístavnom meste vo štvrtok. Podľa kremeľského poradcu Jurija Ušakova bude hlavnou témou rokovania stále nejasná situácia týkajúca sa denuklearizácie.

Ruskí policajti hliadkujú pred príchodom Kim Čong-una
Zobraziť galériu (3)
Ruskí policajti hliadkujú pred príchodom Kim Čong-una  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Khitrov)

"V uplynulých niekoľkých mesiacoch sa situácia na Kórejskom polostrove do istej miery stabilizovala, a to zväčša vďaka iniciatíve Severnej Kórey, ktorá zastavila testovanie rakiet a zatvorila svoje jadrové skúšobné zariadenie. Rusko chce byť všetkými spôsobmi nápomocné pri týchto pozitívnych trendoch," povedal novinárom Ušakov.

Kim docestoval v obrnenom vlaku do ruskej hraničnej stanice Chasan, kde ho privítali kvetmi a tradičnými darmi - chlebom a soľou, uviedla tlačová agentúra RIA Novosti. Zo stanice, kde zahral armádny orchester, ho odviezla súkromná limuzína, ktorú si priviezol so sebou. Kim následne navštívil Dom rusko-kórejského priateľstva situovaný na stanici a postavený v roku 1986 pred návštevou Kimovho zosnulého starého otca Kim Ir-sena, ktorý zomrel v roku 1994.

Kim podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA odcestoval do Ruska v sprievode svojich kľúčových pobočníkov vrátane ministra zahraničných vecí Ri Jong-hoa a skúsenej jadrovej vyjednávačky Čche Son-hui. Reuters si všíma, že medzi delegátmi nie je Kim Jong-čchol, ktorý viedol rokovania so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom.

 

Kim Čong-un máva pred odchodom do Ruska
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un máva pred odchodom do Ruska  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Podľa severokórejskej stanice NHK by mohol Putin opätovne naštartovať šesťstranové rozhovory o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova, ktoré sa naposledy konali v roku 2008 a zúčastňovali sa na nich USA, Čína, Rusko, Japonsko, Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a Južná Kórea.

Juhokórejské médiá informovali, že v priebehu týždňa boli vo Vladivostoku zhliadnutí šéf Kimovho štábu Kim Čchang-son a vodcova sestra Kim Jo-džong. Vladivostok, ležiaci na ruskom Ďalekom východe, je najväčším ruským mestom severne od hraníc KĽDR, do ktorého sa dá dostať vlakom, Kimovým preferovaným dopravným prostriedkom na cesty do zahraničia. Summit Kim - Putin sa bude konať v areáli jednej z vladivostockých vysokých škôl.

Putin v roku 2002 absolvoval summit aj s Kimovým zosnulým otcom Kim Čong-ilom, ktorý sa v roku 2011 stretol aj Dmitrijom Medvedevom, ktorý bol v tom čase prezidentom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu