Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Česku vyčíňa jeleň-zabijak

SVATOŇOVICE - V obore neďaleko vodnej nádrže Kružberk zomrel v piatok pri kŕmení lesnej zveri 64-ročný muž zo Starých Těchanoví. Muža napadol veľký jeleň a parožím mu dotrhal telo. Mŕtveho muža našla popoludní jeho dcéra asi 30 metrov od kŕmidla.

Súdna pitva má ukázať, či muž s chorým srdcom zomrel v dôsledku preľaknutia, alebo podľahol zraneniam po útoku jeleňa, povedal pre ČTK hovorca opavskej polície René Černohorský.

Spolumajiteľ záchrannej stanice vo Svatoňoviciach se vydal po deviatej hodine ráno nakŕmiť vysokú zver. Vstúpil do zvernice a pri kŕmidle ho zrejme napadol jeleň. "Spôsobil mu bodné a tržné poranenia hlavy a brucha. Muž sa po útoku zvieraťa ešte odplazil asi tridsať metrov od kŕmidla, kde zostal ležať. Bezvládne telo našla jeho dcéra, ktorá privolala záchrannú službu," povedal hovorca krajských záchranárov Lukáš Humpl.

Záchranári podľa neho už mužovi pomôcť nedokázali. "Podľa lekára jeleň napadol muža po 09.00 a dcéra ho našla až okolo pol druhej. Ťažko povedať, kedy presne nastala smrť, pretože ležal vonku. Už sme ani neresuscitovali, lekár konštatoval smrť," dodal Humpl. "Je to ojedinelý prípad. Nespomínam si, že by počas siedmich rokov v regióne lesná zver smrteľne zranila človeka," dodal policajný hovorca.

Útok jeleňa na človeka v prírode považuje za veľkú raritu a anomáliu aj ostravský poľovník Štepán Neuwirth, ktorý sa počas 30 rokov nestretol s podobným prípadom. Vysoká zver podľa neho pred človekom väčšinou uteká. "V polovici októbra skončila jelenia ruja. Ak jeleň nemal dostatok laní, mohol muža považovať za soka. Jeleň v ruji by ale skôr napadol ženu, ktorá má menštruáciu, čo robia ja domestikované srnce," vysvetlil odborník.

Ďalším vysvetlením by podľa neho mohla byť besnota alebo zranenie jeleňa, ku ktorému mohlo dôjsť pri poľovačke. "Postrelený jeleň môže lovca rozpárať zadnými nohami, v ktorých má neuveriteľnú silu," upozornil Neuwirth. Smrteľné napadnutie zvieraťom počas kŕmenia pre neho zostáva záhadou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu