Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie zemetrasenie na Filipínach: VIDEO Zbesilý útek ľudí, zo strechy mrakodrapu sa valila voda

V dôsledku zemetrasenia popraskaná a zvlnená cesta
V dôsledku zemetrasenia popraskaná a zvlnená cesta (Zdroj: TASR/AP)

MANILA – Na Filipínach bolo v utorok ďalšie zemetrasenie so silou 6,3 stupňa Richterovej stupnice. Otrasy deň predtým si podľa aktualizovanej bilancie vyžiadali najmenej 16 mŕtvych. Ďalších 24 ľudí je nezvestných. Zemetrasenie rozvibrovalo mrakodrap, ktorý mal na streche vonkajší bazén. Z neho sa náhle do ulíc Manily vyvalila voda, pred ktorou museli obyvatelia mesta utekať.

Podľa americkej geologickej služby USGS sa v pondelok zem zachvela na ostrove Samar na juhu súostrovia Filipíny. Epicentrum otrasov ležalo 13 kilometrov na východ od mesta Tutubigan, ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 70 kilometrov. Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie sú informácie o prípadných obetiach alebo materiálnych škodách. V oblasti boli preventívne uzavreté školy a úrady.

Zemetrasenie so silou 6,1 v pondelok v provincii Pampanga na severofilipínskom ostrove Luzon zničilo niekoľko budov, miestne letisko, cesty, mosty a kostoly. Väčšina nezvestných je podľa úradov pod troskami zrútenej štvorposchodovej budovy, v ktorej sa nachádzal supermarket.

Súostrovie Filipíny sa nachádza v takzvanom ohnivom kruhu. Stretávajú sa tam tektonické dosky, zemetrasenia sú tam preto veľmi časté. Zemetrasenie okrem iného poškodilo aj mrakodrap Anchor Skysuites s vonkajším bazénom na streche. Mrakodrap sa rozvibroval, začal sa kývať zboka nabok a voda sa valila po stenách budovy priamo do ulíc Manily. Občania sa pred valiacou sa vodou zachraňovali bezhlavým útekom.

Pre zemetrasenie muselo byť tiež uzavreté medzinárodné letisko, ktoré predtým slúžilo ako americká základňa. Otrasy spôsobili škody v odletovej hale. Z toho dôvodu muselo byť mnoho letov z letiska zrušených.

Viac o téme: BazénMrakodrapZemetrasenieFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu