Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peru zasiahlo mimoriadne silné zemetrasenie: Spôsobilo masívne škody, obete nehlásia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIMA - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0, ktoré zasiahlo v nedeľu severnú časť Peru, spôsobilo výpadok elektriny a poškodilo budovy i cesty. Informovala o tom televízna stanica CNN s odvolaním sa na peruánskeho prezidenta Martína Vizcarru. Obete na životoch bezprostredne úrady nehlásili.

K otrasom došlo o 2.41 h miestneho času v strednej hĺbke asi 110 kilometrov, epicentrum ležalo 76 kilometrov juhovýchodne od dediny Lagunas a 92 kilometrov východne od väčšieho mesta Yurimaguas, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Otrasy bolo cítiť aj v susednom Ekvádore a Kolumbii.

Medzi najviac postihnuté oblasti patria mestá Yurimaguas a Tarapoto v peruánskej Amazónii, povedal Vizcarra vo vysielaní štátnej televízie.  "Už máme správy o zraneniach, zničených domoch, poškodených diaľniciach a spadol aj most, ktorý spája Tarapoto s Yurimaguasom," uviedol Vizcarra. Dodal, že agentúra civilnej ochrany posiela do postihnutých oblastí príslušné tímy. 

Päť zranených potvrdilo na Twitteri peruánske ministerstvo zdravotníctva. Dvaja z nich pochádzajú z Yurimaguasu a ďalší zranení sú z ďalších provincií v amazonskom regióne, spresnilo ministerstvo. Agentúra AP zase informovala, že podľa predbežných údajov miestnych úradov šesť ľudí utrpelo zranenia a v siedmich oblastiach bolo poškodených 27 domov. K poškodeným budovám patria aj tri školy, tri nemocnice a dva kostoly. 

Vizcarra všetkých obyvateľov vyzval na zachovanie pokoja a dodal, že šlo o najsilnejšie zemetrasenie v Peru za posledných 12 rokov. Agentúra AP informovala, že v Yurimaguase sa zrútilo niekoľko budov a nastal výpadok elektriny. Zemetrasenie tiež prebudilo obyvateľov peruánskeho hlavného mesta Lima, ktorí zo strachu vybehli zo svojich domovov. 

Viac o téme: TsunamiZemetrasenie PeruLima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu