Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Organizátori dočasne ukončia klimatické protesty v Londýne: Chcú rokovať s vládou

Organizátori klimatických protestov v Londýne oznámili, že dočasne ukončia protestné akcie.
Organizátori klimatických protestov v Londýne oznámili, že dočasne ukončia protestné akcie. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant, Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Organizátori klimatických protestov, ktoré v uplynulom týždni ochromili blokádami rôzne časti Londýna, oznámili, že dočasne ukončia protestné akcie s cieľom začať rokovania s vládou. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia Sky News.

Predstavitelia skupiny Extinction Rebellion, ktorá protesty organizovala, chcú podľa svojich slov dokázať, že "sú disciplinovaní a protesty dokážu nie len začať, ale podľa potreby aj ukončiť". "Vzhľadom na našu silu budeme požadovať začiatok rokovaní (s vládou) s cieľom presadiť naše požiadavky," vyhlásil pred zhromaždeným davom na moste Waterloo v Londýne Chris Packham - popredný britský prírodovedec a podporovateľ protestného hnutia. 

Packham ďalej dodal, že ešte pred tým, ako sa ministri začnú znova venovať brexitu, musia ich "požiadať, aby sa zamysleli nad niečím omnoho závažnejším - nad záchranou našej planéty". Britská polícia v súvislosti s protestmi organizovanými skupinou Extinction Rebellion zadržala od pondelka 963 osôb a voči 40 ľuďom vzniesla obvinenia. Skupinu Extinction Rebellion založili vlani v Británii akademici a stala sa jedným z najrýchlejšie rastúcich environmentálnych hnutí. Jej aktivisti žiadajú, aby sa boj proti klimatickým zmenám stal hlavnou prioritou vlády.​

Viac o téme: VládaProtestyRokovaniaKlímaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu