Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlas ľudu, hlas boží... Zelenskyj vysiela jednoznačný signál: Na rade je ukrajinský národ

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa chce opýtať verejnosti, ako by jeho krajina mala rokovať s Ruskom o vojne, ktorá prebieha na východe Ukrajiny.

"Potrebujeme načúvať každej osobe," vyhlásil Zelenskyj na stretnutí s vojenskými dobrovoľníkmi, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie, ktoré poskytol vo štvrtok jeho úrad. Prezident navrhuje referendum o tom, či má Ukrajina nastoliť s Ruskom mierové dohody, hoci jeho výsledok nebude právne záväzný, uvádza sa ďalej vo vyhlásení jeho kancelárie.

Zelenského inaugurovali do funkcie hlavy štátu v pondelok. Ukrajinská armáda zvádza neďaleko ruských hraníc boje s proruskými povstalcami. Konflikt vypukol pred piatimi rokmi po zvrhnutí bývalého ukrajinského prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyča. Vojna si odvtedy podľa odhadov OSN vyžiadala približne 13.000 mŕtvych.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits, File)

Rusko, ktoré reprezentuje týchto separatistických povstalcov na medzinárodne sprostredkovaných mierových rokovaniach, opakovane odmietlo tvrdenia o poskytovaní zbraní alebo aktívnych vojakov východoukrajinským regiónom. Zelenskyj tiež uviedol, že hodlá vysťahovať svoj prezidentský úrad zo súčasnej mohutnej budovy v centre Kyjeva, postavenej za sovietskej éry, dopĺňa tlačová agentúra AFP. "Nemám rád tamojšiu atmosféru, ani samotnú budovu," uviedol v poradí šiesty ukrajinský prezident bez žiadnej politickej skúsenosti.

Zelenskyj, niekdajší televízny komik, zaznamenal v aprílových prezidentských voľbách drvivé víťazstvo na základe sľubov, že opätovne naštartuje ukrajinský politický systém a zbaví štát vplyvu mocných oligarchov. Niektoré z jeho prvých personálnych rozhodnutí v najvyššej funkcii však vyvolali znepokojenie, že by tento politický nováčik mohol byť napriek opakovaným popretiam zaviazaný magnátovi Ihorovi Kolomojskému. Tento kontroverzný oligarcha vlastní televízny kanál, ktorý vysiela Zelenského komediálne šou. 

Petícia za Zelenského odstúpenie

Petíciu za odstúpenie Volodymyra Zelenského z funkcie prezidenta Ukrajiny podpísalo na internete 25.000 ľudí. V súlade so zákonom sa ňou hlava štátu teraz musí zaoberať, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform. Petícia bola k dispozícii na podpísanie na oficiálnej internetovej stránke kancelárie ukrajinského prezidenta.

Autorom výzvy k Zelenskému, aby odstúpil, je "Bezruk Maxim". V texte petície sa píše, že "väčšina hlasov" odovzdaných vo voľbách Zelenskému boli "protestné hlasy. V skutočnosti nemáte 73-percentnú podporu voličov". "Preto my, občania Ukrajiny, žiadame okamžitú rezignáciu prezidenta Ukrajiny," uvádza sa v texte, v ktorom sa tiež píše, že už prvé kroky novej hlavy štátu boli pre Ukrajincov sklamaním.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Petícia bola zaregistrovaná 22. mája a odvtedy získala viac ako 25.000 podpisov. Okrem nej je na webovej stránke ukrajinského prezidenta aj druhá petícia, ktorej autor Vadym Michaľskyj trvá na odstúpení Zelenského, ak sa jeho sľuby dané v predvolebnej kampani nesplnia do šiestich mesiacov. Túto petíciu podpísalo zatiaľ 4500 ľudí.

Podpisy proti Zelenskému sa zbierajú aj v ukrajinskom parlamente, kde časť poslancov chce dosiahnuť, aby ústavný súd preskúmal jeden z jeho prvých výnosov, ktorý sa týka rozpustenia parlamentu a vypísania predčasných volieb na 21. júla. Agentúra Interfax súčasne vo štvrtok informovala, že Najvyšší súd v tejto veci prijal žalobu od súkromnej osoby, ktorá žiada vyhlásiť spomínaný výnos za nezákonný a neplatný. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu