Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Národní hrdinovia zachránili svetový poklad: Krásne gesto prezidenta Macrona a celej vlády

Hasič uhasujúci požiar v katedrále Notre-Dame
Hasič uhasujúci požiar v katedrále Notre-Dame (Zdroj: SITA/AP/Benoit Moser, BSPP)

PARÍŽ - Vo Francúzsku si vo štvrtok uctia parížskych hasičov, ktorí zabránili úplnému zničeniu katedrály Notre-Dame a zachránili jej najväčšie cennosti pred šíriacimi sa plameňmi.

V Elyzejskom paláci ich najprv privíta francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby im vyjadril "slová vďaky", uviedla jeho kancelária. Na stretnutí v prezidentskom paláci sa zúčastnia aj dôležití vládni ministri. Neskôr sa v parížskej radnici uskutoční ceremónia na počesť hasičov, ktorej súčasťou bude husľový koncert a čítanie z románu Chrám Matky Božej v Paríži od spisovateľa Victora Huga.

O záchranu chrámu z 12. storočia bojovalo v pondelok večer deväť hodín viac než 400 hasičov. Zrútila sa strecha aj stredná špicatá veža katedrály, podarilo sa však zachrániť ikonické zvonové veže, okenné ružice, slávny organ a hodnotné umelecké diela. Hasiči a duchovní navyše rýchlo evakuovali ľudí vo vnútri, a preto nik neutrpel zranenia.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že požiar vypukol náhodne a momentálne vypočúvajú cirkevných zamestnancov i robotníkov, ktorí v katedrále pred požiarom vykonávali renovačné práce. Doteraz vypočuli približne 40 ľudí, vypočúvanie bude pokračovať aj vo štvrtok.

Viac o téme: PožiarParížNotre-DameEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu