Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump vetoval odstúpenie od vojny v Jemene: Vníma to ako útok, hovorí o bezpečnosti Američanov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump vetoval v utorok rezolúciu schválenú Kongresom, ktorá ho vyzývala na ukončenie účasti Spojených štátov na vojne v Jemene, ktorú tam vedie koalícia pod velením Saudskej Arábie. Trump využil v prezidentskom úrade veto už druhýkrát.

Trump stojí po boku Saudskej Arábie počas celej jemenskej vojny a podporoval toto kráľovstvo aj v prípade vlaňajšej vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte v Istanbule. Preto sa očakávalo, že Trump návrh zákona, teda rezolúciu, zamietne.

"Rezolúcia je zbytočný, nebezpečný pokus oslabiť moje ústavné právomoci, pričom ohrozuje životy amerických občanov a odvážnych vojakov, a to dnes aj v budúcnosti," napísal Trump vo vyhlásení, ktoré citovali tlačové agentúry AFP a DPA.

Prezident tiež uviedol, že podpora Spojených štátov je nutná, aby sa "ochránila bezpečnosť vyše 80.000 Američanov, pôsobiacich v určitých koaličných krajinách, ktoré sú vystavené útokom húsíov z Jemenu". Trump tým narážal na jednotky jemenských povstalcov, spriaznených s Iránom. Kongres zrejme nebude mať dvojtretinovú väčšinu na prehlasovanie prezidentovho veta.

Saudi rozhodnutie vítajú

Spojené arabské emiráty (SAE) uvítali v stredu ako "strategické" veto amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý ho uplatnil voči rezolúcii schválenej Kongresom. Tá ho vyzývala na ukončenie účasti Spojených štátov vo vojne v Jemene, ktorú tam vedie koalícia pod velením Saudskej Arábie.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SAE Anwar Kargáš uviedol, že Trumpovo potvrdenie podpory pre arabskú koalíciu v Jemene je "pozitívnym signálom odhodlania USA smerom k spojencom Ameriky""Dôležité rozhodnutie prezidenta Trumpa je vhodné aj strategické," uviedol na Twitteri Kargáš, ktorého krajina je kľúčovým saudskoarabským spojencom v tejto vojne.

Viac utrpenia a smrti

Podľa Nórskej rady pre utečencov (NRC) bude však Trumpovo veto "znamenať len viac utrpenia a smrti". Humanitárna organizácia v stredu uviedla, že ak by sa Trump obával o životy civilistov, zabezpečil by, aby Saudskou Arábiou vedená koalícia prestala porušovať zákony vedenia vojny a pripravovať milióny Jemenčanov o pomoc, ktorá by mohla zachraňovať životy. USA "prehlbujú a predlžujú" túto krízu a cenu za to "zaplatia civilisti".

USA vlani prestali pomáhať Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom (SAE) s dopĺňaním paliva vo vzduchu počas vojnových operácií, ale ďalej poskytujú rôzne iné formy podpory, vrátane výcviku a poradenstva.

Jemen, jedna z najchudobnejších krajín arabského sveta, trpí ničivým konfliktom od roku 2014, v ktorom proti sebe bojujú vládne sily a povstalci-húsíovia. Vládnym silám pomáha na ropu bohatá Saudská Arábia aj SAE a povstalcov podporuje Irán.

Veto je už Trumpovo druhé. Minulý mesiac prezident zamietol opatrenie Kongresu, ktoré malo zablokovať Trumpovo vyhlásenie stavu núdze na hranici USA s Mexikom. Šéf Bieleho domu chcel týmto vyhlásením vyriešiť situáciu s migrantmi.

Viac o téme: Donald TrumpJemenSaudská ArábiaVojna v Jemene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu