Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža: Manžel Salmy Hayek aj majiteľ Louis Vuitton chcú dať obrovské sumy

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP, topky)

PARÍŽ - Francúzsky miliardár a šéf spoločnosti LVMH Bernard Arnault v utorok oznámil, že jeho rodina a spoločnosť prispejú spolu sumou 200 miliónov eur na renováciu parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá v pondelok vyhorela. Veľmi za ním nezaostáva ani ďalší francúzsky podnikateľ a miliardár, Francois-Henri Pinault, ktorý už predtým prisľúbil na renováciu gotického chrámu pomoc vo výške 100 miliónov eur. K finančnej pomoci sa pridávajú aj štátnici po celom svete.

MIMORIADNY ONLINE Skaza symbolu Francúzska: Prvé FOTO spáleného interiéru katedrály Notre-Dame

Požiar v parížskej katedrále Notre-Dame, ktorý prepukol v pondelok večer, sa dnes dopoludnia podarilo úplne uhasiť. Informoval o tom veliteľ zásahu. Na mieste bude teraz hliadkovať zhruba stovka hasičov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť požiariska a zamerajú sa na statiku stavby. Ich úlohou bude takisto zaznamenať spolu s odborníkmi presný rozsah škôd a zabezpečiť prevoz cenných artefaktov z chrámu.

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

Príčina požiaru doteraz nie je známa a vyšetrovanie pokračuje. Parížska prokuratúra už v pondelok oznámila, že oheň podľa predbežných zistení vznikol neúmyselným zavinením, podľa nezávislých odborníkov pravdepodobne v súvislosti s projektom renovácie špičky kostolnej veže. Podľa rektora katedrály, biskupa Patricka Chauveta, boli všetky protipožiarne opatrenia v chráme v poriadku.

Na obnovu vzácnej pamiatky budú potrebné obrovské peniaze. Už od včera vznikajú rôzne internetové zbierky medzi verejnosťou, na prispenie členských krajín Únie vyzval aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Nemalé imanie sa zatiaľ rozhodli investovať aj dvaja francúzski miliardári.

Francois-Henri Pinault

Vo vyhlásení Pinault (56), šéf spoločnosti Kering, ktorá vlastní luxusné módne značky ako Gucci či Yves Saint Laurent, uviedol, že peniaze na "nevyhnutnú celkovú obnovu Notre-Dame" poskytne jeho investičná firma Artémis. "Toto je tragédia, ktorá má dopad na všetkých Francúzov," uviedol vo vyhlásení.

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

François-Henri Pinaut je známy aj tým, že si za manželku v roku 2009 vzal hollywoodsku herečku Salmu Hayek. Ich dcéra Valentina sa narodila ešte pred svadbou v roku 2007. V minulosti randil aj s modelkou Lindou Evangelistou, s ktorou má syna Augustina Jamesa. S prvou manželkou Dorothée má dve deti.

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Bernard Arnault

Rodina Arnaultovcov a ich koncern LVMH venuje na obnovu požiarom zničenej katedrály Notre-Dame 200 miliónov eur. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Majiteľ LVMH Bernard Arnault (70) patrí podľa časopisu Forbes medzi päticu najbohatších ľudí sveta. LVMH pôsobí v mnohých sektoroch predaja luxusného tovaru a vlastní okolo 70 značiek, vrátane módnych Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampanské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či reťazec parfumérií Sephora.

Bernard Arnault
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

Majetok Bernarda Arnaulta dosiahol podľa odhadov v roku 2019 výšku viac ako 91 miliárd dolárov. Má taktiež štyri deti a so svojou druhou manželkou Helene Mercierovou je ženatý od roku 1991:

Zbierky a prispenie štátnikov

Finančné dary na opravu jedného zo symbolov Paríža, ktorý vážne zničil rozsiahly požiar, sa začali zhromažďovať ešte v čase, keď oheň zúril v plnej sile. Newyorská nezisková organizácia French Heritage Society, ktorá sa venuje ochrane francúzskych architektonických a kultúrnych pokladov, spustila v pondelok internetové stránky s cieľom získať peniaze na obnovu katedrály. Na internetových stránkach pre organizovanie pomoci dobrovoľných darcov GoFundMe sa v pondelok začalo viac ako 50 kampaní, uviedol hovorca prevádzkovateľa stránok John Coventry.

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippe Wojazer/Pool)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil obnoviť katedrálu, čomu má pomôcť aj verejná zbierka. Zároveň vyzval na medzinárodnú pomoc pri opätovnej výstavbe zničených častí pamiatky.

Slovenský prezident Andrej Kiska poslal do Francúzska sústrastný telegram a chce sa pridať k národnej zbierke na obnovu katedrály Notre-Dame. Informoval o tom na svojom facebooku. "Skaza katedrály Notre-Dame pri požiari je národná tragédia, ktorá zasiahla nielen Francúzov, ale celú Európu, celý svet. Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť," napísal Kiska.

Miliardári zachraňujú pýchu Paríža:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

Pomôcť finančne pri obnove katedrály Notre-Dame je pripravená aj česká vláda. Čaká ale na rozhodnutie francúzskej vlády o postupe rekonštrukcie a organizovaní zbierky, napísal premiér Andrej Babiš (ANO).

"V stávke je oveľa viac než materiálna pomoc. Požiar katedrály Notre-Dame nám znovu pripomenul, že nás spája niečo oveľa dôležitejšie a hlbšie, než zmluvy," povedal dnes v prejave pred Európskym parlamentom predseda Európskej rady Donald Tusk. Šéf europarlamentu Antonio Tajani potom vyzval poslancov, aby na rekonštrukciu prispeli svojím denným platom.

Viac o téme: PožiarKatedrálaNotre-DameBernard ArnaultNotre DameFrancois-Henri Pinault
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu