Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Parížania si pripomenuli skazu Notre-Damu: FOTO Smútočný pochod mestom, spievali a modlili sa

Stovky ľudí sa v utorok večer zišli v blízkosti Notre-Dame Zobraziť galériu (5)
Stovky ľudí sa v utorok večer zišli v blízkosti Notre-Dame (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Stovky ľudí sa zhromaždili v utorok večer neďaleko požiarom ťažko poškodenej katedrály Notre-Dame v Paríži na ďalšie tiché modlitby. Dav ľudí so sviečkami v rukách spieval náboženské piesne a potom kráčal od Katedrály svätého Sulpícia, druhého najväčšieho parížskeho kostola po Notre-Dame, na námestie na ľavom brehu rieky Seina, do blízkosti chrámu Notre-Dame. Dav sa cestou stále zväčšoval.

Katedrála svätého Sulpícia, postavená v 17. storočí a významná pre francúzskych katolíkov, začala horieť minulý mesiac, ale ani zďaleka ju požiar nepoškodil tak ako staršiu katedrálu Notre-Dame.

Na námestí blízko Notre-Dame si účastníci večernej modlitby posadali okolo sochy Panny Márie, počúvali sláčikový orchester a znovu spievali. Organizátori stretnutia podľa tlačovej agentúry AP vo vyhlásení uviedli, že chcú prejaviť svoj silný vzťah k Notre-Dame.

Stovky ľudí sa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Keď sa požiar v pondelok večer rozhorel, bojovali s ním stovky hasičov. V určitú chvíľu to vyzeralo beznádejne. Strecha a stometrová veža sa zrútili. Avšak stavbu vrátane dvoch čelných veží nakoniec zachránili. O 23.23 h SELČ to oznámil veliteľ hasičov - chýbalo však len 30 minút a katedrála by sa zrútila, informovala tlačová agentúra AFP.

Sľúbili už 700 miliónov

Príspevky na rekonštrukciu požiarom spustošenej parížskej katedrály Notre-Dame od miliardárov a firiem už dokopy dosiahli sumu okolo 700 miliónov eur, informovala v stredu agentúra AFP.

Stovky ľudí sa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Francúzsky miliardár a šéf spoločnosti Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) Bernard Arnault v utorok oznámil, že jeho rodina a spoločnosť prispejú na renováciu dovedna 200 miliónmi eur. Ďalší francúzsky podnikateľ a miliardár, Francois-Henri Pinault, už predtým prisľúbil pomoc na obnovu gotického chrámu vo výške 100 miliónov eur.

Objemný príspevok v hodnote 200 miliónov eur ohlásili francúzsky módny gigant L'Oréal a jeho zakladateľská rodina Bettencourtovcov. Podporu prisľúbil aj Tim Cook, šéf americkej spoločnosti Apple.

Pomoc OSN

Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že bude podporovať francúzsku vládu pri obnove chrámu, a to prostredníctvom svojej agentúry UNESCO sídliacej v Paríži. "Budeme ju podporovať takým spôsobom, aký vláda uzná za nutný," povedal hovorca OSN Stéphane Dujarric. Hovorca dodal, že katedrála je lokalitou v zozname svetového dedičstva UNESCO, "a tak viem, že naši tamojší kolegovia urobia po pondelkovom požiari všetko, čo je v ich silách".

Stovky ľudí sa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

V troskách zrútenej stometrovej veže Notre-Dame sa našiel neoficiálny symbol Francúzska - kohút z tepanej medi, ktorý bol pripevnený ako ozdoba na vrchole veže a o ktorom sa predpokladalo, že ho plamene zničili. Aj keď ho objavili zdeformovaný horúčavou, je to pre Francúzov dobrá správa, napísal denník New York Times na webovej stránke.

Stovky ľudí sa v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

Vo vnútri medeného kohúta boli uložené relikvie svätcov, ale keďže bol artefakt poškodený, zatiaľ nebolo možné overiť, či sa v ňom stále nachádzali. Relikvie mali chrániť katedrálu a všetkých Parížanov. Kohúta je možné obnoviť, uviedol zdroj z ministerstva kultúry pre denník Le Parisien.

Viac o téme: PožiarKatedrálaNotre-DameNotre Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu