Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Seychelský prezident chcel vyzvať na ochranu oceánov: Netradičný príhovor k celému svetu

Seychelský prezident Danny Faure sa prihovoril svetu z malého ponorného plavidla hlboko pod hladinou oceánu. Zobraziť galériu (2)
Seychelský prezident Danny Faure sa prihovoril svetu z malého ponorného plavidla hlboko pod hladinou oceánu. (Zdroj: SITA/Nekton via AP)

DESROCHES - Seychelský prezident Danny Faure sa prihovoril svetu z malého ponorného plavidla hlboko pod hladinou oceánu a vyzval na silnejšiu ochranu "modrého srdca planéty". Informovala o tom agentúra AP.

Faure predniesol vôbec prvý naživo prenášaný podmorský prejav, aby tak upozornil na ohrozenie, ktoré jeho ostrovnej krajine prináša globálne otepľovanie a plastové znečistenie oceánov. Pripomenul, že i keď oceány pokrývajú viac než dve tretiny povrchu planéty, sú stále iba pod minimálnou ochranou.

"Tento problém je väčší, než sme my všetci, a nemôžeme čakať, kým ho vyrieši ďalšia generácia. Dochádzajú nám výhovorky, prečo nič nerobíme, a dochádza nám už aj čas," povedal vo svojom prejave hlboko pod hladinou oceánu. Prezident Faure sa takto vyjadril počas návštevy ponorného zariadenia, ktoré je súčasťou výskumného projektu pod britským vedením zameraného na prebádanie dna Indického oceánu.

Seychelský prezident Danny Faure
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Barker)

"Z tejto hĺbky vidím neuveriteľnú prírodu, ktorá potrebuje našu ochranu, a následky poškodenia tohto obrovského ekosystému, ktorý existoval tisícročia," povedal Faure v hĺbke 120 metrov pod hladinou oceánu pri malom ostrove Desroches. "Tieto problémy sme vytvorili v priebehu rokov. Môžeme ich vyriešiť," dodal.

Podľa spravodajskej televízie Sky News je v súčasnosti pod ochranou iba päť percent svetových oceánov, pričom krajiny sa dohodli, že do roku 2020 túto oblasť zdvojnásobia. Odborníci a aktivisti však tvrdia, že štatút ochrany by malo dostať 30-50 percent oceánov mimo teritoriálnych vôd jednotlivých krajín. Zvyšovanie hladiny morí spôsobené zmenou klímy ohrozuje najviac malé ostrovné krajiny.​

Viac o téme: PrezidentPrejavSeychelyDanny Faure
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu